Ami nem sikerült CC Sabathia-nak szombaton a Rays ellen, az összejött Zalabai Zsoltnak a Trnava Angels elleni Interliga meccsen. Az óbudai dobó 9 inninget végigdobott úgy, hogy az ellenfél nem csak pontot, de érvényes ütést sem szerzett ellene.

Akinek esetleg nem mond semmit a no-hitter fogalma, álljon itt egy kis háttérinformáció erről a hihetetlen sportteljesítményről: a wikipédia szerint az amerikai profi liga 1875 óta jegyzett történetében eddig 263 no hitter-t dobtak. Ez éves átlagban 2 ilyen meccset jelent, egy olyan bajnokságban, ahol 1961 óta évi 162 mérkőzése van egy (!) csapatnak az alapszakaszban, ami liga szinten 2430 összecsapást jelent összesen. 1961 előtt évi 150 meccses rendszerben játszottak az MLB csapatok, a 19. században pedig 70-ről folyamatosan nőtt a szám 150-ig. Viszonyításként: a magyar-szlovák interliga alapszakasza összesen 72 meccses.
A no hittertől már csak a perfekt meccs ritkább, ilyenkor egyáltalán nem jut ki játékos bázisra a vesztes csapat támadói közül, azaz 27 fel – 27 le.

Egyébként az egyik legismertebb MLB babona, hogy a közvetítések során nem is ejtik ki azt a szót, hogy „no-hitter” vagy “perfect game”, amíg a mérkőzés folyamatban van, nehogy ezzel falra fessék az ördögöt, vagyis inkább az első hit-et. Maximum csak utalgatnak rá. Ugyanígy a csapattársak sem beszélnek erről egymásnak, főleg nem említik a dobónak. Lássuk, akkor hogy zajlott ez a sporttörténeti pillanat Trnavában, Zalabait egy rövid telefonos interjún faggattam ki tegnap éjszaka.

CC Sabathia only flirted with it on Saturday, but earlier that day Zsolt Zalabai completed it against Trnava Angles in an Interlegue game. The Óbuda flamethrower pitched a complete game no hitter, the first ever in 20 years history of Hungarian baseball.

During games one of baseball’s oldest and most-respected taboos is the no-hitter, you are not supposed to talk about it during the game, on the field or on the bench. Let’s see how that happened in Trnava, we interviewed Zsolt Saturday night.

First of all congratulation Zsoba, another big milestone passed in your carreer. Last pitch, everyone screaming & laughing, teammates mobbing you just like we see on TV?

Well, not really… actually it felt a bit strange that I had to tell them in the dugout after the game what was going on. Seriously, they did not recognize it at all. Reason probably is that the game was interrupted by rain delay, there were couple of runners on base during the game some even in scoring position. When I told them some of them congratulated but that’s all.

They respected the taboo so much, they did not even talked about it after the game either, haha. Or maybe they are used to great performances when you are on the mound and it comes natural to them..

(Laughing) Thanks.

Did you realize during the game that “something” is going on?

Not during most part of the game. Before I jogged to the mound in the bottom of the ninth I recapped the game in my mind and analyzed the players coming up. At that point I realized that I had yet to give up a hit. So when I started the ninth it was definitely on my shoulder but not before. And I kept it to myself that time, (laughing).

Először is hatalmas gratuláció Zsoba, egy újabb mérföldkő kipipálva a karrieredben. Gondolom szétszedtek a többiek meccs után?

Nos, nem igazán… kicsit furcsán is éreztem magam, hogy nekem kellett megmondani nekik mi a helyzet. Maguktól észre sem vettek semmit. Ez talán azért lehetett, mert a meccs eléggé szétszakadt, volt egy esőszünet. Meg aztán futók is voltak bázison, adtam három sétát és történt mögöttem egy-két védelmi hiba. Mikor megmondtam páran gratuláltak, de azért kicsit többre számítottam, bevallom.

Talán már megszokták a jó teljesítményt és természetesnek veszik.

Haha, kösz.

Neked egyébként eszedbe jutott meccs közben, hogy itt valami nagy dolog történik?

Abszolúte nem. Mielőtt az utolsó inningre kikocogtam, átgondoltam a meccset, végignéztem kik jönnek még most ütni. És akkor állt össze a kép, hogy hoppá, ütést még nem adtam senkinek. Úgyhogy már ezzel a teherrel a nyakamban mentem ki a kilencedikre. De nem szóltam senkinek, haha.

Akkor nem olyan meccs volt, hogy az elejétől úgy gondoltad, hogy ma megeszek mindenkit.

Persze hogy az elején ezt gondoltam, mindig ezt gondolom, haha! De olyankor még senki nem tervezhet no-hittert, meccs közben meg nem pláne nem figyelek ilyesmire. Csak szokás szerint domiálni akartam és megnyerni a meccset. Az elején azért megijesztett az Angels. Nyitottam egy strike out-tal, csak hogy meglegyen az alaphang a meccsre. Utána viszont kaptam zsinórban két durva linedrive-ot, szerencsére mindkettő pont Jose (Andó József, CF) kezébe repült középen. Utána szépen folydogált a meccs, viszont nagy volt a nyomás, mert az ellenfél dobója is tartotta velem a lépést. Ő zsinórban három perfekt inninggel kezdett (9 ütőt kiejtett egymás után – a szerk.), míg én először a harmadikban inogtam meg és elsétáltattam ez első ütőt. A leadoff walk sosem jó, de sikerült kimászni a csávából. Nulla outnál futó egyesen egyből buntolt az Angles, ők is tudták, hogy ez nem a sokpontos meccs lesz, ismerjük már egymást elég jól. Szóval egy out-tal pontszerző helyre raktak egy futót, de két K-val lezártam a játékrészt.

A negyedikben az Óbuda is megtörte Esmir perfekt sorozatát, ütés és hibák után futók voltak kettesen, hármason, de nem lett pont.

Közel kerültünk, hogy megszerezzük a vezetést, de nem sikerült. Majd én megint leadoff walk-kal nyitottam, mintha az előbb nem lett volna elég problémám. Utána igazából már a következő ütőn rövidre is zárhattuk volna, mert egy duplajáték labdát ütöttek, de a védelem mögöttem döccent egyet és csak egy kiejtést csináltak meg kettő helyett, sőt a hibán még további bázist is elért az ütőjátékos, majd ellopta a hármast két outnál.

Akkor a harmadik játékrészben már csak 27 méter hiányzott nekik, hogy elszálljon a shutout?

Igen, kellemetlen szitu volt, bár még csak a meccs első harmada, de nem akartam hátrányba kerülni, mert ahogy említettem az Angels dobója is top formában adogatott addig.  Végül egy K-val kimásztam az inningből és megmaradt a pont nélküli állás. Ezt sikerült is megtartani végig, utána már csak egyszer kerül pontszerző pozícióba trnavai futó.

Ez az igazi no-no (no hit, no run, azaz se ütés se pont nem jött). Tavaly az interligában volt egy no hitter, de shutout nélkül és csak 7 inninges meccsen, hivatalosan az nem is no-hitter. Én interligából nem emlékszem több no-no-ra és szerintem magyar meccsen sem fordult még elő.

Nem tudom biztosra mondani, de én sem emlékszem no-hitter-re magyar bajnokin. Legalábbis NB1-ben szinte biztos nem történ még ilyen.

Említetted, hogy az eléjén pár dobásod keményen megütötték pont emberhez, illetve a harmadikban, negyedikben is meginogtál. Mennyire voltál elégedett a teljesítményeddel meccs közben?

Amit mindig is mondtam, attól függ a teljesítményem, hogy dobom a splittert. Ma nagyon jól ment, 70%-ban azt dobtam.

Micsoda, csak a splitterből éltél?

Durva ugye? De tényleg így történt. Ami lényeges, hogy kétféle mozgást csinlátak ma a splittereim. Az egyik a szokásos végén leesős, és egy másik ami már inkább egy change-up sebesség volt és nem is esett akkorát a végén. Annyira bíztam benne, hogy sokszor dobtam egymás után ugyanannak az ütőnek. Minden gond nélkül. Nem egyszer megcsináltam 3-1-ről back-to-back splitter-rel a K-t. Viszont a fastballjaim kicsit vadak voltak ma, nem tudtam egyik szélen sem kontrollálni, inside-on és outside-on is sokszor mellé dobtam. De szerencsére a sebességgel nem volt gond, így elég sok strike-out-ot csináltam még high heat-ekkel (magas egyenes) is. A csavartjaim egyáltalán nem működtek, úgyhogy azt csak mutatóba dobtam néha, hogy ne felejtsék el ez is van a tarsolyban, haha.

OK, vissza a meccsbe, harmadik-negyedik inning megingás, utána két simább inning. Hatodikban Óbuda vezetést szerez, jön az esőszünet. Gondolom ez még nehezebbé tette a dolgod?

Igen, éppen én dobtam, hatodik játékrészben jártunk, 1 out-nál. Az ütő 3-1-el állt ellenem, amikor a bíró felfüggesztette a játékot.

Ha eső esetén megállítják a meccset, az MLB-ben ilyenkor általában vissza sem hozzák már a kezdő dobókat, mert nagyon kihűl a karjuk a hosszú szünet alatt. Gondolom itt senkinek eszébe sem jutott, hogy nem folytatod? Neked hogy sikerült visszarázódni.

Természetesen folytatnom kellett, nincs annyi dobónk, hogy egy duplameccsen hat inning után befejezzem, pláne ha jól is megy a dobás. Ahogy újrakezdtük természetesen 3-1-ről egy rossz dobással egyből kiengedtem az ellenfelet sétával. Nem volt könnyű újrafókuszálni magam a feladatra, az sem segített, hogy pont az ütősoruk közepén (itt szerepelnek a legerősebb ütők – a szerk.) jártunk. A harmadik ütőjük sétált, de utána a negyedik ütőt sikerült strike out-ra tennem.

Dobót cserélt az Angels, de nem jött be a húzás, még ugyanabban az inningben újabb cserét hajtottak végre. Úgy tűnik nekik jobban betett az esőszünet. Óbuda viszont újabb ponttal iratkozott a táblára. Megnyugtatott a három pontos előny?

Igen, bár nem nagy előny, de előny és csak tartani kellett. Itt eszembe nem jutott még a no hitter, csak arra figyeltem, hogy tartsam az előnyt. És mégis a 7-8 volt a két legkönnyebb inningem. Az Angels hajtott, hogy ledolgozzák a hátrány ütniük kellett, ez engem segített. A két inninget talán összesen 16 dobásból tudtam le. Az egyikben első és második dobásra ütött az első két ütő. Igazából ezzel nagyon megkönnyítették a dolgomat.

Nem volt ekkor strike out, de nem is kellett, hat sima infield out elég volt, hogy eljussatok a kilencedikig. Ahol már tudtad, hogy közel jársz valami nagy dolgohoz. Természetesen megint az ütősoruk közepén kellett átverekedni magad, hogy meglegyen…

Bekezdtem egy strike out-tal. Ez volt a nyugtatóm, ami persze a következő embernél kellett is, mert a harmadik ütőjük egy kemény comebackert küldött vissza hozzám, amibe a dobómozgásból kiérkezve még igazán belekapni sem tudtam, hogy lelassítsam, csak éreztem hogy súrolja a kesztyűmet és elszáll a középpálya felé… jött is az összeomlás érzés, már épp kimondtam azt a bizonyos “b” betűs szót, mármint,  hogy: “bumm”, akkor ennyit erről, szép volt jó volt, azért nyerjük meg a meccset. De ahogy fordulok a labda után, látom ám, hogy a shortstopom Goór Csabi teker ezerrel, lábbal előre csúszva összeszedi a labdát, felugrik és kidobja a srácot egyes bázison. Elképesztő érzés volt látni.

Akkor kicsiben átélted, mit érezhetett Buehrle tavaly Wise fogásánál a prefekt meccsén. Veszel Csabinak egy túrórudit azért?

Haha, igen, asszem megérdemli.

Ezután még egy sima groundout egyesre és ott álltál egy no-hitterrel az ellenőrződben. Milyen érzés volt?

Elmondhatlanul jó, bár kicsit mint mondtam, hiányzott, hogy nem rohantak le a többiek a dombon. De ami nekem igazán nagy öröm, hogy ezt egy ilyen komoly csapat ellen dobhattam, mint a Tranava. Ők többszörös szlovák bajnokok, Interliga bajnokok, az európai kupában is rendszeresen szépen helytállnak. Persze nem mondom jó érzés lenne egy gyengébb csapat ellen is elérni egy ilyet, de azért ez jókora pluszt ad.

Következő célkitűzés? Perfekto?

Igen, azt hiszem ez jó terv lesz a hátralévő éveimre, hehe.

Még egyszer hatalmas gratula és sok sikert az idei évre a klubcsapatodban és a válogatottban is!

===============EREDMÉNYTÁBLA================

eredménytábla

==========================================

jegyzőkönyv papír (pdf link)

==========================================

So it was not a game when you had a feeling from the beginning that “I’m gonna own them today”.

Of course I was in that mood at the beginning, I’m always in that mood when im starting a game, haha! But you never make a game plan for a no-hitter, and during the game I never think about things like that. I just always want to dominate, get deep into the game and win it, simple and clear plan, huh. But in the first inning Angles scared me a bit. I opened the inning with striking out the leadoff man, which gives the tone usually. But not this time… right after that they hit two hard linedrives to centerfield, fortunately both of them right into Jose’s (Andó József, CF) glove. Then I settled in, but there was an awful lot of pressure, the Angels starter was really keeping up with my performance in the first couple of innings. He was even better, he started with 3 perfect frames, 9 up, 9 down and I made mistakes in the third. I walked the leadoff guy which usually leads to trouble, but I got out of it. No outs one on, Angles of course laid a bunt. They knew this won’t be a high scoring slugfest, they faced me quite a few times before and knew what to expect. So they moved their runner to scoring position, but I finished them off with two Ks.

In the fourth inning the Óbuda lineup broke Esmir’s perfect line, error, basehit, passed ball and suddenly two runners in scoring position, but no runs scored.

We were close to take the lead right there, but we failed to deliver. And in the bottom of the inning I gave up another lead off walk, as if I had not enough problem with it in the previous frame. This time we could have closed it short with the next batter, as he hit a double play groundball but my defense was not flawless either and forced only the leadoff guy. To make me even more nervous the throw to first was airmailed to the fence, so the hitter advanced to second base on error. Then he stole third with two outs.

So in the fourth inning the go ahead run was only 90 feet away for the Angels, they had a chance to break up at least the shutout.

Yes, it was an awkward feeling. Although we were only in the fourth I did not wanted to give them the lead, as I mentioned up until now Esmir’s performance was also flawless. I had another strike out to end the threat and kept the game tied at zero. From that point I was really into the game, only one Angels player got to scoring position in the last 5 innings.

So you had a no-no. Last year in the Interleague there was on no-hit game, but it was not a shutout and only a 7 inning game so it is officially not considered as no hitter. I do not remember no-no game neither from Interleague nor from Hungarian championship games

I can’t tell for sure, but i do not remember either a no hitter in any Hungarian game. I’m quite positive it had never happened before, at least not in Division1.

You said Angels hitters had jumped on you in the first and hit hard some of your pitches fortunetly right into glove of your centerfieler. You also was bit shaky in the third and fourth. How did you feel during the game, were you pleased with your performance?

I always said my performance is determined by my splitter. If my splitter works I can go deep into the game and keep hitters honest. Today it worked great, close to 70% of my pitches were splitters.

Nah, that’s almost a splitter only game then?

Sounds funny, doesn’t it? But that’s the truth. My splitter had two different movement today. One of them was like a real splitter dropping out to bottom at the strike zone. But the other one was more of a change-up speed and did not drop that much at the plate. I trusted my splitfinger so much that I often pitched back-to-back without problems. I did a few Ks from 3-1 count throwing back-to-back splitters. I was a bit wild today with my fastballs, I could not really control on either side, I often missed inside and outside too. Fortunately I have no problem with my speed, so I struck out couple of batters with high heats. But my curve did not work at all, so I pitched curveballs really seldom, just to show them that I have it in my repertoir. I tried to keep them honest and forced them to believe I’m not a two pitch pitcher today, (laughing).

OK, back into the game, in third and fourth you had some trouble, after that two easy innings followed. Top of sixth: Óbuda takes the lead, and then the rain delay in the bottom of the inning. It did not help your case, did it?

I was on the mound in the sixth with two down. I had a 3-1 count on the batter when the ump suspended the game because of the rain.

In MLB you rarely see a starter back on the mound if a long rain delay interrupts the game. I assume you did not really have an option here, had to go back and continue. Was it hard to get back into the game?

Of course I had to continue, we do not have deep rotation and we can not waste my pitching to 5 2/3 innings only on a day when we play a doubleheader and I pitch a great game and a close game. We picked up from that 3-1 count and as expected I opened with a ball, batter takes first base on balls. It was really hard to re-focus myself and get the groove of the game, it did not help that I was at the heart of their lineup. So I walked the third batter, but then stuck out their cleanup guy to end the inning.

Angels starter was lifted after six complete, but the new pitcher could not handle the pressure. He loaded the bases, got two outs though on a linedrive to short which resulted in a double play, but then he walked the next two batters and he was lifted. Seems the rain delay messed them up a bit more. But team Óbuda added an insurance run in that inning. Was pitching with the three run lead comfortable at this stage of the game?

Yes, it took off some of the pressure, not a big lead but still a lead so you just have to protect it. At that time I still was not thinking about a no hitter, I just focused on protecting that 3 run lead. And much to my surprise the seventh and eighth innings were the easiest inning today. Angels played under pressure, they had to score runs, so they came out swinging, that really helped me a lot. My pitch count in those 2 innings was altogether 16 pitches. In the seventh inning the leadoff hitter was out on one pitch, the second batter hit into a groundout on the second pitch. That made my life so easy.

No Ks in those 2 frames, but six infield groundouts did the job and you took the lead into the ninth. That time you realized that “something” is going on. And of course you had to fight through the top of their lineup to complete that thing….

I opened the ninth with a K to the leadoff man. Great feeling, one step closer one would think.. But all of a sudden the next batter hit a hard comebacker to me, which I could barely touch with my glove, I could not slow it down or anything… it just flew by me up towards the middle… I felt the meltdown immediately, I started to say something I would never repeat in an interview, I turned my head towards centerfield following the ball and I also thought immediately we still had to win this game, let’s focus on that. But when I turned around I saw my shortstop Csabi Goór ranging to his left, running hard, covering lot of ground, sliding feet first, stopping the ball, jumping up and firing to first base for the second out. Unbelievable feeling.

So you kinda experinced on small scale what Buehrle could have felt last year during that Wise catch. Will you buy Csabi a “túró rudi” (famous Hungarian sweets)?

Haha, yep, I think he deserved it.

One more easy groundball out and you completed your first no-hitter. How did it feel like?

Great-great feeling… but as I told I missed my teammates mobbing me. But what gave some extra excitement is that I pitched this no hitter against the Angels. They are a great team, a though one to beat in general. Slovakian champs, Interleague champs, they played well in European Cup qualifiers. I’m sure it is great to pitch a no-no against any team, but it was a bonus to pitch against a top team in our league.

What’s next? Perfecto?

Yes, sure. Sounds like a plan for the rest of my career, haha.

Congrats once again and good luck for the season with your club and with the national team!

=================BOXSCORE==================

eredménytábla

==========================================

scoresheet (pdf link)

==========================================