13:51 havi archívum

Óperencián innen, Óperencián túl…

13:51

Dr. Vámos Attila, a MOBSSz elnöke tavaly decemberben a IBAF közgyűlés kapcsán utazott az Egyesült Államokba, ám az utazás igazi célja jelentősen túlmutatott a konferencia részvételen. Az elnöki beszámolóból megtudhatjuk a részleteket a korábbi utazásról és a soron következő utazás terveibe is bepillanthatunk.

“Egyfelől túl rajta, hiszen tavaly decemberben már megfordultam néhány tengerentúli városban, hogy a baseball segítségével, egyben a hazai baseballt segítve, megkezdjünk egy olyan kapcsolatépítő munkát, ami meggyőződésem szerint rengeteg lehetőséget rejt magában. De Óperencián innen is, hiszen március elsején újra az USA-ba utazom, hogy a néhány hónapja megkezdett úton haladva tovább, még sok kint élő honfitársunkkal ismerkedjem meg, és kérjem segítségüket a magyar baseball támogatásához. A decemberi kiutazásom apropója volt azért az IBAF évi közgyűlése is, amit 2011-ben Dallasban rendeztek. Magyarországról általában csak az európai rendezvényekre küld a szövetség delegáltat; ezúttal az ok, amiért kiutaztam szinte kizárólag ez a bizonyos kapcsolatépítő program megkezdése volt. Sok barátom, ismerősöm segített az első ismeretségek megtalálásában, de külön köszönet Szilágyi Jánosnak, a Debreceni Tigriskölykök vezetőjének, aki csapatával már megfordult Cleveland-ben. (Azért az IBAF szervezőbizottsága révén eljutottunk a  Texas Rangers stadionjába is, ott készült a fotó, a texasiak állásajánlatát viszont nem fogadtam el, maradtam inkább hazai pályán.)

Egy IBAF vagy CEB közgyűlés a formalitások mellett azért sok lehetelőséget tartogat azoknak, akik a baseball családon belül igyekeznek segítséget, támogatókat, vagy akár csak ötleteket gyűjteni. Magam ezúttal az MLB képviselőtől és a 2011-es U12-es világbajnokság tajvani szervezőtől is marketing anyagokat, filmeket kértem hazai felhasználásra. Remélem, nem sokára meg is kapjuk és adaptálhatjuk ezeket az igen motiváló, sokféleképpen vágható filmes anyagokat. Mindemellett a legfontosabb hír az volt Dallasban, hogy végre a softball és a baseball világszövetségei megegyeztek abban, hogy a 2020-as olimpiai programra kerüléshez már közös pályázatot nyújtanak be. Így valóban újraéled az esély, hogy nyolc év múlva már ismét az olimpia programján szerepelnek majd sportágaink. Szintén fontos előrelépés – de persze ez a döntés is az olimpiai lobby része – hogy 2013-ban a World Baseball Classic (WBC) egyben az IBAF által elismert világbajnokság is lesz, ahol valóban a világ legjobbjai mérik majd össze tudásukat.

De vissza utazásom fő céljához, ami nem volt más, mint hogy személyesen is megismerjek véleményformáló, sokakat ismerő embereket, akik olyan honfitársainkhoz is el tudják majd juttatni az üzeneteinket, akik már ténylegesen segíteni tudnak bizonyos célok elérésében. (A képen Megyimóri Marika – a Cleveland Hungarian Development Panel elnöke, férjével. Az ő meghívásukra veszek részt március 3-án a Paprika Bálon Cleveland-ben.) Elsőként olyan edzőket igyekszünk találni, akik magyar gyökereik révén nagyobb lelkesedéssel tudnának csatlakozni a hazai utánpótlásprogramokhoz. Nem titkolt szándékunk viszont az sem, hogy egészen ifjú kortól játékos jelöltekkel is felvegyük a kapcsolatot, akik egy esetleges kettős állampolgárság révén akár a válogatottjainkban is szerepet kaphatnak majd a jövőben. Félreértés ne essék, a cél nem a magyarok amerikai-magyarokra való lecserélése, hanem sokkal inkább egy élő, aktív kapcsolatrendszer kiépítése.

Érkezhetnek majd amerikai-magyar gyerekek Magyarországra, vagy kiutazhatnak a mi korosztályos válogatottjaink egy-egy edzőtáborra, esetleg utazócsapatként együtt játszhatnak mérkőzéseket itt Európában vagy a tengerentúlon. Közben barátságok szövődnek, angolul vagy éppen magyarul tanulnak, és nem mellesleg rengeteget tanulnak a baseballról is. Na igen, a magyar válogatottak esélyei is javulhatnak valamelyest, de talán az sem olyan nagy baj. Az esetleges sikerek, vagy pusztán ez a fajta kapcsolatépítés több, érdekesebb hír megjelenését hozhatja magával, és persze több gyerkőcnek válhat vonzóvá sportágunk. Cél az is, hogy középiskolás korban egy-egy évet eltölthessenek majd magyar ifjak amerikai iskolákban, ahol persze a baseballon is nagy hangsúly lesz majd. Ehhez a programhoz is keressük majd a támogatókat, a tengerentúlon és Magyarországon is. (A kép Cleveland-ben készült a Magyar Örökség Múzeum előtt. Az ott dolgozó, magyarul tökéletesen beszélő hölgyek is segítettek további segítőkész magyarok megtalálásában. De érdekes volt látni a Kossuth teret és a Balaton éttermet is Cleveland-ben, nem is maradt kétségem afelől, hogy van kihez fordulni segítségért.)

New Yorkban egy lehetséges edző jelölt kollégával ismerkedtem meg, de hosszasan beszélgethettem egy ott élő magyar újságíróval, Ruszanov Andrással (a képen), aki amellett, hogy maga is foglalkozik sportmarketinggel, a hamarosan induló magyarsag.com létrehozója és az egyik legnagyobb példányszámban terjesztett amerikai magyar újság kiadója. Jártam a New York-i magyar egyházi gyülekezeteknél is, illetve az egykori magyar iskolánál, ami mint kiderült, sajnos már csak vasárnaponként magyar. Bartus László, az Amerikai Népszava újságírója is támogatásáról biztosított, de mivel ott tartózkodásom idején ő nem volt a városban, találkoznunk nem sikerült. Talán most márciusban.

Schmitt Pál köztársasági elnök úr hivatalvezetőjének közbenjárásával lehetőségem nyílt találkozni Dán Károly Főkonzul úrral (a képen jobb oldalt) is, aki hivatalában fogadott, és sok jó tanáccsal látott el. Javaslatára azóta fel is vettük a kapcsolatot az amerikai magyar cserkészcsapatok vezetőjével – Lendvay-Lintner Imre úrral, aki közel negyvenezer magyar honfitársunkkal áll napi kapcsolatban. Főkonzul úr elmondása szerint a cserkészek között a mai napig nagyon erős az összetartás, és korösszetételükben is közel állnak a magyar baseball célcsoportjához. Mindenki, akivel decemberben találkoztam, most megkapta azt a hirdetést, amit kinyomtatva, vagy tovább küldve sok-sok magyarnak juttathatnak el. Ebben az anyagban már konkrét felhívást teszünk közzé edzőknek és játékos jelölteknek, bízva abban, hogy egy esetleges válogatottság vagy akár a nemzeti válogatottjaink szövetségi kapitányi posztja kellőképp vonzó lehet még egy-egy Amerikában élő honfitársunknak is.

Március elsején ismét útra kelek. Először Bostonba utazom, ahol Garai Gábor tiszteletbeli konzul úrral és – nem tévedés – Mr. Bob Dupuy-val (a képen) az MLB 2002 és 2010 közötti operatív elnökével találkozom. Bob Dupuy Garai úr társa az ügyvédi irodánál, így adódott a lehetőség a megbeszélésre. Másnap immár Dupuy úr közbenjárására New Yorkban folytatom a találkozók sorát az MLB nemzetközi igazgatójának Paul Archey-nak az egyik helyettesével Dominic Balasamo-val (csak azért nem Archey úrral, mert éppen szabadságon lesz a héten). Micsoda kapcsolatok egy segítőkész magyar ügyvéd közbenjárásával…

Hogy a megbeszélésekből milyen eredményt tudunk kovácsolni, azt meglátjuk, de hogy próbálkozni érdemes, azt talán senki nem vonja kétségbe. New Yorkból kocsival indulok majd tovább Cleveland felé. Azért kocsival, hogy útközben megálljak New Brunswick-ben, ahol egy igen jelentős magyar kolónia él, és még magyar atlétikai klub is működik ott. Egy Garfield nevű városban is lesz egy találkozóm a Sóti családdal, majd Colombus-ban remélem, sikerül összefutnom Steve Gaydos-sal is, aki az Ohio Wesleyan University csapatának magyar származású shortstop-ja.

Este hattól szombaton már a clevelandi Paprika Bálon van jelenésem, ahol nagyjából két-háromszáz magyarhoz juttathatom el üzenetünket. Cleveland-ben a becslések szerint közel százezer magyar származású honfitársunk él, a mai napig nagy az összetartás közöttük, mi több egy helyi alapítványon keresztül minden évben támogatnak néhány magyarországi projektet is. Alig egy napom maradt az indulásig, és még sok helyre kell kiküldenem a sajtóanyagot, ezért soraimat itt most zárom, de a tapasztalatokról, eredményekről ígérem, részletesen beszámolok az utazást követően és menet közben frissiben szórom majd a csipegetnivaló infómorzsákat twitteren is!”

Karnevál Kupa 2012

21:41

A téli terembaseball szezont záró, hagyományosan Nagykovácsiban megrendezésre kerülő torna igazi nagyszabású eseménnyé nőtte ki magát az idei évre. Február 25-én, szombaton az Amerikai Iskola tornatermeiben 3 korcsoportban 16 csapat méri össze erejét, a résztvevők számát tekintve a 200 fős gyereksereg sem elképzelhetetlen.
Ilyen nagy szabású baseball utánpótlás torna még nem volt idehaza, és ez a bizonyíték, hogy megtérülnek az erőfeszítések és szépen gyarapodik a hazai baseball jövőjének záloga.

Az eseményen szlovák, osztrák csapatok és az Amerikai Iskola csapata is részt vesz, így igazán nemzetközi lesz a mezőny.

>>MENETREND<<

Mindenkit szeretettel várunk, a rendezvényre a belépés nézőként ingyenes, a helyszínen büfé fog üzemelni valamint új és használt baseball felszereléseket is lehet majd vásárolni kedvező áron.

Wanderers és Brick Factory siker a Fáy utcában

03:43

Beharangozó helyett egy megkésett beszámolóval melegítünk a szombati utánpótlás teremtornára.

Február 5-én rendeztük meg a most már lassan hagyományosnak nevezhető teremtornát, melyre két korosztályban összesen 7 csapat nevezett.

Juvenális korosztályban 3 csapat csatázott, oda-visszavágós körmérkőzések keretében. Az óbudaiak egy teljesen új csapattal, sok kezdővel csak a játék öröméért érkeztek és végeztek a harmadik helyen. A foghíjasan felálló érdi juvenális csapat csak az óbudaiakat tudta legyőzni, így ők állhattak a dobogó második fokára. A csoportgyőzelmet, ahogy már megszokhattuk tavaly óta az oszták Vienna Wanderers szerezte meg, viszonylag könnyedén. Reméljük hétvégén Nagykovácsiban lesz, aki megálljt parancsol nagy menetelésüknek.

A Little League indulása előtt még utoljára a klasszikus serdülő korosztály csatázott volna, ám a csapatok mindegyike úgy érezte, hogy a LL-ben használt korosztályok felső határának kitolása a régi korcsoportokra is alkalmazható, így végül 13-16 évesekkel állt fel mindenki. A négy csapat (Óbuda, Újbuda, Érd, Jánossomorja) előbb körmérkőzéseket játszott, majd a csoportsorrend alapján a 3-4. helyezettekre még egy meccses kisdöntőt, míg az 1-2. helyezettek az kupagyőzelemért küzdhettek.
A csoportmeccseket az Óbuda hibátlanul abszolválta, az Érd két győzelmet szerzett így ez a két csapat játszotta a döntőt. A Rascals szoros meccsen maradt alul az Óbudával és az Érddel szemben is, így idén csak a kisdöntőig jutottak, ahol a még egy éves születésnapja előtt álló Újbuda Rangers volt az ellenfelük. A jánossomorjai csapat magabiztosan 9:2 arányban nyerte a bronzmeccset a végére kicsit leeresztő Rangers ellen.
A döntőben igazi parázs hangulatú derbi kerekedett, váltakozva vezettek a csapatok, de a végén az Óbudának jött ki jobban a lépés és 9:8 arányban megszerezték a győzelmet, és egyben a kupát is.

Gratulálunk a csapatoknak, visszavágási lehetőség Nagykovácsiban!

Nagykovácsiból jelentjük…

03:04

A vártnál alacsonyabb részvétel mellett, de annál nagyobb sikerrel zajlott az első három program Nagykovácsiban.

Szombat délelőtt a fiatalságé volt a terem, 10-16 éves korosztály nyílt edzésével kezdődött a Téli Baseball Hét. Az amerikai edzőkvartett életkor és tudás alapján  osztotta kis csoportokba a játékosokat és több állomáson forgatva őket a baseball alapjait sulykolták beléjük.

Délután edzőképzéssel folytatódott az első napi program, tizenöt lelkes hallgatónak mesélt Mike Roby és csapata az edzői munka szépségeiről, filozófiájukról, nevelésről, az egészséges táplálkozás fontosságáról és persze a baseball technikák alapjairól. A képzés első napja elméleti oktatást nyújtott, majd vasárnap délután az előzőleg részletesen kivesézett ütés, dobás, fogás technikáját és javasolt gyakorlatait lehetett élőben is kipróbálni. A nap végén pedig terembaseball keretében meccshelyzetben is kipróbálhatták tudásukat az edzők, akik között több újonc is volt. A résztvevők természetesen nagy örömmel vették az elméleti és gyakorlati tudásszerzés mellé járó ingyenes felszereléseket is, mely mindkét nap zárásakor járt nekik.
Pozitívumként említhető még, hogy minden jel arra mutat, hogy Szeged városa is hamarosan felkerül a hazai baseball térképre. Az edzőképzésen három fő érkezett a csongrádi megyeszékhelyről és bejelentett csapatalapítási szándékuk megtámogatására egy zsáknyi extra felszerelést is hazavihetettek Terry Lingenhoel jóvoltából.

Vasárnap délelőtt az Little League Junior és Senior korosztályos válogatottak edzésén ismét meglepően alacsony volt a részvétel, melynek egyetlen előnye, hogy nagyobb figyelmet kaphattak a játékosok, így mindenkire jutott idő, ha kérdések voltak és zárásként egy rövid teremjáték is belefért.

A keddi védekezésre fókuszáló edzésnapon folytatódott a tendencia, azaz 15 fő körüli létszám, ami viszont szomorú, hogy mindössze két klubból érkeztek játékosok. Reméljük a szerdai MINE Bats promócióval egybekötött ütőedzésre már többen kilátogatnak!

A hét további részében sor kerül még dobó és catcher edzésre csütörtökön, és ha lesz elég jelentkező akkor lesz slowpitch torna pénteken.

Szombaton soha nem látott létszámú utánpótlás teremtorna van kilátásban, 3 korcsoportban  várhatóan 16 csapat verseng majd. Ez természetesen egy teremben nem is fér be, úgyhogy az AISB másik  nagy tornatermét is használatba vesszük a torna idejére. A nevezések véglegesítése folyik, így várhatóan csütörtökön kapják kézhez a csapatok a menetrendet.

A 9 napos programot vasárnap softball edzés zárja.

Téli baseball hét program

07:56

A téli baseball hét programja letölthető: MOBSSz baseball hét

A regisztrációval kapcsolatos teendőket is hamarosan közzétesszük.

Az edzőképzésen minden résztvevő ajándék baseball felszerelést kap.

A hét folyamán a helyszínen kedvezményes áron új és használt baseball és softball felszereléseket lehet vásárolni.

 

Valid XHTML 1.0 Transitional facebook logo