dunaSzlovákia címvédőként hozta, pár órával később pedig már vitte is vissza a softball Duna kupát a határon túlra. Északi szomszédaink Érden két sima győzelemmel hódították el ismét a trófeát Ausztria és Magyarország előtt. A magyar lányoknak nem sikerült túl jól a torna, ráadásul Ausztriától megsemmisítő vereséget szenvedtek.

A lehetőségekhez képest egy elég jó magyar csapat fogadta a szokásos kupa riválisokat, igaz pont az egyik legfontosabb pozícióban, a dobóknál tűnt hiányosnak a keret. Az egész nap a nagykanizsai Tóthmárton Vera nyakába szakadt, Szlovákia ellen nem is ment rosszul a dobás neki. A támadás azonban nagyon döcögősen haladt, az első olyan ütésre, ami nem egy belső védő kesztyűjébe csorgott egészen a harmadik inningig kellett várni, Szántó Ágnes jobb külsőnek küldött labdája az első magyar ütést jelentette. Papacsek Éva a hatodikban egy duplával, Balog Zsuzsa a hetedikben egy szép hosszú hittel kezdte a játékrészt, megvoltak a lehetőségek egy-egy nagy támadáshoz, a következő ütők azonban képtelenek voltak túljuttatni a csapatot a holtponton. A szlovákok szorgalmasan gyűjtögették a pontokat, mindig csak 1-2 futót juttattak körbe, de ma ez is elég volt. Rengeteget köszönhettek védekezésben dobójuknak, Katarina Pitelovának (2H, 0R) és egyes védőjüknek, Miroslava Mihalovának, támadásban pedig Sarah Biharjovának (3H, 1RBI). A magyar oldalon Papacsek Éva (2H) és Szántó Ágnes (1H, 1R) emelkedett ki az együttesből.

Magyarország-Szlovákia 1-6
HUN: Gyimes (SS), Balassa (2B), Váradi (DP), Papacsek (1B), Poprádi (C), Radics (3B), Tóth E. (RF), Szántó (CF), Balog (LF), Tóthmárton (P)

Szlovákia félgőzzel játszva is legyőzte a „gyerekcsapattal” érkező Ausztriát, így okkal reménykedhettünk, hogy legalább a második hely meglesz a lányoknak.

Szlovákia-Ausztria 9-4

valogatottSajnos nem így történt. Nincs mit szépíteni, a sógorok nagyon elverték a magyarokat. Váradi Szilvia és Papacsek gyönyörű duplával indított, egy négy pontos első akció után semmi sem utalt arra, hogy három inning után véget ér a találkozó. Gál Sándor szövetségi kapitány kezdőbe nevezte a fiatalokat, akik nem tudták elviselni a rájuk nehezedő nyomást, rettentően sok hiba csúszott a játékba, az első védekezést nyolc errorral sikerült csak lehozni, ami láthatóan meg is viselte a rutintalan játékosokat. Fordítottak is az osztrákok, 4-0-s előnyből már az első játékrészben 11-4-es hátrány lett. Ez a harmadik inningben vészesen nőtt is tovább, pedig egyáltalán nem mutatott az ellenfél semmi extrát. Tóthmárton már nem tudta kontrolálni dobásait, a csere pedig nem javított a helyzeten, így alig egy óra játék után kialakult a leléptetéshez szükséges 15 pontos különbség. Hiába került fel az első sor a folytatásra már nem volt lehetőségük kimenteni a süllyedő hajót.

Óriási pofon ez, főleg hazai pályán, de talán még éppen időben érkezett a riasztás az egy hónap múlva kezdődő Európa-bajnokság előtt.

Magyarország-Ausztria 5-20
HUN: Nagy A. (CF, Szántó CF), Dunai (SS, Gyimes SS), Váradi (3B, P), Papacsek (1B), Poprádi (C), Radics (DP, P, 3B), Kubinsky (LF, Balog LF), Füredi-Back (RF, Tóth E. RF), Zajdó (2B, Balassa 2B)

Mindenféleképpen érdemes megemlíteni, hogy Érd fantasztikus házigazdája volt a tornának. A softball pálya (bizony, már ilyen is van Magyarországon) hibátlan állapotban fogadta a válogatottakat. A kiszolgálásra a mosolygós önkénteseknek köszönhetően egy rossz szavunk nem lehet, kényelmes székekben, a fák árnyékában, szinte VIP helyről pedig élmény volt végignézni a közvetítéssel tarkított viadalt, ami a rendelkezésre álló ülőhelyeket elnézve telt házat hozott. Érd egyértelműen ötöst kapott tőlünk!