krunoAz Európai Baseball Szövetség (CEB) február 14-16. között megtartott kongresszusán a küldöttek a horvát Krunovslav Karint választották meg főtitkárnak a 2013 júniusában elhunyt Xavier Mateu helyére.

Krunoslav Karin, azaz Kruno jól ismert Magyarországon is, mint az Olimpija Karlovac és a horvát baseball motorja, az 1998-ban létrehozott Interliga egyik ötletgazdája és a mai napig fáradhatatlan szervezője. A játék komolyságáért elkötelezett ember, aki a magyar baseball viszonyaival is tisztában van. Azoknak, akik nem ismerik személyesen, íme egy rövid bemutatás.

Krunora a hazai veteránok még játékosként is emlékezhetnek, 1994-ig volt aktív tagja az Karlovac rosterének. Játszott a jugoszláv, majd a horvát válogatottban, és mindkét nemzeti csapat szövetségi kapitányi tisztét is betöltötte. Az Olimpiját alapító tagként 30 éve vezeti, ez alatt a klub 12 horvát bajnokságot, 12 nemzeti kupát, 5 Interliga kiírást, számos „B” csoportos Európa-kupát, és 2006-ban „A” csoportos CEB kupát nyert. A horvát válogatottat 7 egymást követő Európa-bajnokságon, és a 2009-es baseball Világkupán is irányította general managerként. Szaktudása emellett a sportág szinte minden területét felöleli: edzői gyakorlata mellett rendelkezik nemzetközi bírói és jegyzőkönyv-vezetői képesítéssel, 1996-98 között az Atlanta Braves játékos-megfigyelőjeként is dolgozott. Mint sportvezető, évekig irányította Karlovac városi sportéletét, az Európai Baseball Szövetségben pedig 2004 óta visel tisztségeket.

A kerítésen túli életben Kruno programozói és gazdasági diplomával rendelkezik, az utóbbi években könyvelőként, könyvvizsgálóként dolgozik. Szűkebb otthonában is igazi baseball család feje: fia és unokaöccse is játékos, felesége és lánya pedig az aktív softballos évek után jegyzőkönyvvezetőként dolgozik.

Kruno érdemei vitathatatlanok abban, hogy a horvát baseballban évtizedek óta módszeres, alapoktól kiinduló építkezés folyik, melynek eredményeképpen a 2000-es évekre a válogatott stabilan megvetette a lábát az európai „A” csoportban, és Zágráb a 2009-es Baseball Világkupa csoportkörének megrendezésével  a világ baseball-térképére is felkerült.

Gratulálunk a kinevezéshez, és sok sikert kívánunk!

A mister-baseball.com oldalon Krunoval két régebbi, 2009-ben és 2010-ben készült interjút olvashattok:

http://www.mister-baseball.com/qa-krunoslav-karin-croatian-baseball-world-cup-team/

http://www.mister-baseball.com/euros-2010-qa-krunoslav-karin-general-manager-croatia/