1654086_616511025088116_817415779_nSzezonnyitó interjú-sorozatunkban az Interligára készülő csapatok edzőivel, vezetőivel beszélgetünk. Elsőként az Érd Aeros részéről Korein Attila mesélt nekünk terveikről, esélyekről, fiatal tehetségekről, önbizalomról, generációs különbségekről.

baseball.hu: Tavaly edzőképzést végeztél, csapatvezetőtök, Terry Lingenhoel elsősorban az utánpótlással foglalkozik. Köszönthetünk úgy, mint a felnőtt csapat vezetőedzőjét?

Korein Attila: Inkább csak segéd, illetve csapatkapitány. Tény hogy sokan adnak a szavamra, szerencsére.

baseball.hu: Két évvel ezelőtt Garret Shivley személyében Amerikából is kaptatok edzői segítséget. Érkezik edző vagy játékos a Tengerentúlról az idei szezonra?

K.A.: Ez igazából mindig esetleges. Ha éppen talál valakit Terry, vagy valaki jelentkezik a felhívásunkra, mint Alex Mansfield, aki tavaly visszajött, mert annyira tetszett neki Magyarországon, akkor lesz idén is. Egyelőre nincs senki a képben.


baseball.hu:
Az Aeros 2011 óta játszik az NB1-ben, tavaly már többször megrángatta a három élcsapat bajszát, sőt, a Szentendrét sikerült egyszer elkapnotok egy bajnokin. Mit gondolsz, meglesz idén az áttörés, a bajnoki érem?

K.A.: Azt gondolom, hogy nem rosszabb a játékos-állományunk, mint az előttünk végzett csapatoknak, csak hiányzik a rutin, az önbizalom, és az edzés. Sokszor nagyon kevesen vagyunk az edzéseken, és ez visszaüt a meccseken. Ha végre feljavulna a csapat ütésben, sokkal jobbak lennének az eredményeink. Ezen egyébként most télen sokat dolgoztunk.

baseball.hu: Megfogalmaztok konkrét elvárást a szezon előtt? Milyen eredménnyel lennél elégedett a bajnokságban és az interligában?

K.A.: Bármilyennel, ami előrelépést jelentene az előző évekhez képest. Néha kicsit azt éreztem tavaly, hogy sok ennek a csapatnak az NB1, viszont a második vonal meg már kevés. Annak a fránya egy rossz inningnek kéne elmúlnia és akkor sokkal jobb eredményeink lehetnének. Ha el tudnánk csípni egy 3. helyet, az jót tenne a csapategységnek is.

baseball.hu: Érd fontos utánpótlás bázis a magyar baseballban. Vannak olyan ígéretes fiatalok, akik idén debütálnak a felnőttek között?

NBI-Aeros-team-picture

Az Érd Aeros 2013-as csapata:
Tóth Krisztián, Tóth Kornel, Korein Attila, Nagy Roland, Deák Tamás, Fülöp Viktor, Simó János; Lingenhoel Terry, Fröhlich Zoltán, Nagy Ádám, Derzsi Norbert, Seely Tom, Szabó Dániel (Szegheo Marton, Vári Zsombor )

K.A.: Igen többen is, a tavalyi Little League Seniors korosztályban második helyezett Pirates csapatunkból 4-5 tehetséges srác kerül majd fel, de ők még többnyire az NB2-es csapatba kerülnek be idén, szokni a felnőtt korosztályt. Kiemelném Tóth Krisztiánt, aki még csak 16 éves, de ideális testi és szellemi adottságaival szerintem a magyar baseball jelenlegi legnagyobb reménysége.

baseball.hu: A napokban készült el a Magyar Kupa selejtező körének csoportbeosztása. Az Aeros két alsóbb osztályú csapattal, a Hódmezővásárhellyel és az Astrossal került össze. Szerencsés sorsolás ez? Vagy jobban jött volna a bajnokság előtt, ha erősebb csapatok ellen kezditek a szezont?

K.A.: Igen, jobb lett volna, ha legalább egy első osztályú csapattal tudunk játszani, főleg mert a hármas csoportokból az első kettő jut tovább, így nem lett volna gond ha kikapunk egy csoportmeccsen.

baseball.hu: Terveztek edzőmeccset még a Kupa előtt?

K.A.: Igen szeretnénk, és mindenképpen egy NB1-es csapattal.

baseball.hu: Az Interligában már van tapasztalatotok. Most megváltozott a kiírás, játékerő alapján osztották alsó- és felsőházra a csapatokat. Mi a véleményed erről?

K.A.: Nekem nagyon nem tetszik. Számunkra az Interliga azt jelenti idén, hogy összesen két külföldi csapattal, a Zagrebbel és a Slovan Bratislavával játszhatunk csak, ez nem igazán Interliga. Érthető az erősebb csapatok érdeke, de például a magyar bajnok Óbuda tavaly az Interliga alapszakaszban ugyanolyan rekorddal zárt, mint mi, akkor ők miért vannak a felsőházban? A magyar csapatok közül a Szentendre zárt a legjobb eredménnyel, eszerint nekik kéne ott lenni. Összegezve szerintem nem igazságos, de ez van, el kell fogadni.

baseball.hu: Az alsóház első két helyezettje további nemzetközi meccsekre kaphat lehetőséget az Interliga második körében. Erre egyelőre nem látod esélyesnek a csapatot?

K.A.: Nem igazán, bár remélem rám cáfolnak a srácok és ütünk majd mint a gép. Ez a kulcsa nálunk mindennek. Szerintem a lehetőség benne van a csapatban csak egy kis szerencse is mellénk pártolhatna.

baseball.hu: Egy kis égi támogatás mindig jól jön. Ha már ez szóba került, Terryről köztudott, hogy nagyon fontos számára a vallás, és a baseballal kapcsolatos filozófiáját is meghatározza. A csapat életében mennyire van ez jelen, jelent-e plusz összetartó erőt a csapatban?

K.A.: Igazából nem keveri a kettőt, a pályán játszunk, és akinek van kedve, az megy vele az egyéb programokra, ez tényleg mindenkinek a saját döntése.

baseball.hu: Mint mondtad, az előrelépés kulcsa az ütés. Mi hiányzik? Önbizalom? Ütősebesség? Pitch selection? Hogyan dolgoztok ezen?

K.A.: Hit és önbizalom, illetve pitch selection. Egész télen használtuk a dobógépet, tehát remélem a technikával nem lesz probléma, inkább fejben kéne még fejlődni a srácoknak, de talán ezt a nehezebb is megtanítani nekik. Ha jól indulna az év az nagy lökést jelentene a csapatnak önbizalom terén.

baseball.hu: A tapasztalt öregek, mint te, vagy Tóth Kornél, nyilván sokat tudtok ebben segíteni a fiataloknak. Jól megérti egymást a két generáció?

K.A.: Sajnos két hatalmas különbség van közöttünk. Mi még anno az ő korukban fanatikusan csináltuk. Ez töltötte ki teljesen a szabadidőnket. A mai fiatalok nagy többsége pedig csak egy hobbinak tekinti és nem pedig életvitelnek. Ez kicsit fájó néha, mert amíg mi ha kell meghalunk a pályán ők csak “ott vannak”. Annyi minden felé oszlik meg a figyelmük, hogy nehezen szakítanak minőségi időt a baseballra. Mi ezt más hőfokon csináltuk annak idején, de küzdőszellemben még most is sokszor lepipáljuk őket. Azt azért elfogadják, ha mi javasolunk valamit.

baseball.hu: A magyar baseball első generációjának képviselője az egykori Nagykanizsa játékos Tóth Kornél is, aki több év kihagyás után, 37 évesen került az Aeroshoz? Ő hogy került képbe? Ti kerestétek meg, vagy ő jelentkezett?

K.A.: Ő jelentkezett, mert kb. másfél éve költözött haza Angliából, és mivel Sukorón lakik, ez volt neki a legközelebbi csapat, illetve csapattársunkkal, Jurkuliák Zsolttal ők nagyon régi barátok, ezért is jött le hozzánk. A sporthoz pedig valószínű a szíve húzta vissza.

baseball.hu: Köszönöm az interjút, sok sikert a szezonhoz! Egy utolsó kérdés: ha rajtad múlik, a Major League-et ki nyeri idén?

K.A.: Nem nagyon követem az MLB-t, de tavaly voltam kint Coloradóban, lent a stadionban is szétnézhettem, úgyhogy nyerjen a Rockies.