rascals_logo

Interjú sorozatunkat a tavalyi bajnokság 3. helyezettjével, a Jánossomorja Rascals-szal folytatjuk. A csapat edzőjét, Fekete Balázst távozókról, érkezőkről és visszatérőkről kérdeztük, és az is szóba került, mit segíthetnek a külföldi edzők és játékosok a magyar baseballnak.

 

baseball.hu: 2012-ben és 2013-ban a Rascals bronzérmes lett a bajnokságban, viszont megnyerte a Magyar Kupát. Aláírnád most ezt az eredményt 2014-re?

F.B.: Magyar Kupának nagyon örültünk, de a bajnokságban szeretnék döntőbe kerülni. Az elmúlt évben nagy csatában maradtunk alul az elődöntőben a Szentendrével szemben. Idén is cél a döntőbejutás.

baseball.hu: Ha megfordítjuk az ajánlatot? Bajnoki győzelem és Kupa harmadik hely?

F.B.: Igen, az nagy dolog lenne! A Magyar Kupában most a csoportkör is elég kemény lett a számunkra.

baseball.hu: Biztosan jó bemelegítés lesz a bajnokságra. Igazságosabbnak tartanál egy kiemeléses Kupa rendszert?

F.B.: Túl kevés csapat nevez a Kupára, ezért nincs sok értelme kiemelni, de ha lenne kiemelés, legalább az alacsonyabb osztályú csapatok biztosan találkozhatnának egy komolyabb erőt képviselő együttessel. Nekem tetszett annak idején, amikor alacsonyabb osztályban játszottam, hogy egy többszörös bajnok ellen léphetek pályára, de ezt most a klubok az alsóbb osztályban nem preferálják. Nem értem miért, jó bizonyítási lehetőség lenne.

baseball.hu: Kupa sikereitekkel kapcsolatban sokan megjegyzik, hogy nagyrészt azoknak a külföldi játékosoknak köszönhető, akiket a Rascals kifejezetten a Kupára, illetve a bajnoki rájátszásra igazolt. A dobóként fellépő válogatott szövetségi kapitánynak, Justin Prinsteinnek például nagy szerepe volt a tavalyi sikerben. Egyetértesz ezzel? Ugyanolyan értéke van ezeknek a győzelmeknek?

F.B.: Igen, egyetértek azzal, hogy nagy szerepe van a dobónak egy mérkőzésen, legyen ő Justin vagy akárki, aki komoly kihívás a támadóknak. A legjobb az lenne, ha egész évben láthatnánk őket, bármely csapatban. A legnagyobb értéke mindig a szoros meccseknek van, ahol egy ponton múlik a győzelem. Azok az igazán emlékezetes találkozók.

rascals

A Jánossomorja Rascals 2013-as Magyar Kupa győztes csapata.
(forrás: facebook)

baseball.hu: Segítik ezek a srácok az edzésmunkát is az itt töltött idő alatt? Az eredményeken túl mit profitál a csapat a jelenlétükből?

F.B.: Apró dolgokat tudnak hozzátenni, javítani. Aki azt hiszi, hogy egy amerikai edző csodákat tud tenni a magyar baseballban, azt el kell keserítsem.

baseball.hu: A Szentendre 2011-es alapszakaszbeli 12-2-es győzelem-vereség mutatója, és a 2012-es 2-12-es eredménye között például csak egy amerikai edző volt a különbség…

F.B.: Egy 30 év felettiekre épülő csapat volt rengeteg rutinos játékossal, akiket ha egymásra nem is hallgattak, egy tapasztalt jó edző, akit tiszteltek szakmai tudásáért, rengeteg holtponton segített át…

Szerintem vannak most olyan hazai játékosok, edzők Magyarországon, akik sokat tudnak segíteni a baseballnak, a jelenlegi magyar szinthez képest igazán jók, és jól látják a mai helyzetet. Én a folyamatos hosszú távú edzői munkában hiszek, ez hozhat gyümölcsöt a kluboknak és válogatottnak is. Kell hozzá nagy számú edzés látogatottság és a dobóképzés különösen fontos lenne. Az egy-egy eseti segítségben nem látom a jövőt.

baseball.hu: A dobóképzéssel mi a helyzet nálatok? Radványi Tomi külföldön játszik, Felsővári Geri látványosan sokat erősödött az utóbbi két évben, a fiatal Draganits Péter, azaz „Degu” már stabil tagja a felnőtt csapatnak. Újak?

F.B.: Tomi ismét visszatér a német másodosztályba, Degu és Geri sokat fejlődött jól látod, szerintem sok meglepetést fognak okozni a jó értelemben. Jönnek még fiatalok, Diós István catcher poszton erősít, és lesznek még újoncok. Van egy amerikai segítségünk is május végéig, aki a gyerekekkel foglalkozik most heti kétszer.

baseball.hu: Aaron Fisherről van szó.

F.B.: Igen, a győri egyetemen tanul egy szemesztert, erre az időre felajánlotta a segítségét.

baseball.hu: Az ő baseball múltjáról mit lehet tudni? Az NB1-es csapatban is játszani fog?

F.B.: Igen, játszani is fog, edz a felnőtt csapattal is. Egyetemi szinten hagyta abba a játékot kint. Fiatal, most 23 éves, nagyon lelkes és segítőkész, sokat tud hozzátenni a játékunkhoz.

baseball.hu: Mi a pozíciója, az erősségei?

F.B.: 2-es base és shortstop. Erőssége, hogy talán gyorsabb az átlagnál.

baseball.hu: Úgy tudjuk, az Apollonál töltött tavalyi szezon után Jánó András „Vili” is visszatér Pozsonyból. Igaz a hír?

F.B.: Igen, Vili is visszatért. A támadásban nagyon hiányzott az elmúlt évben. Remélem higgadt lesz a játéka.

baseball.hu: Annak idején a távozása kapcsán nézeteltérésekről lehetett hallani. Mi vezette vissza hozzátok?

F.B.: Jó kérdés, személy szerint nem tudok személyes  ellentétekről. Úgy gondolom, Radványi Tamás távozása után ő is szerette volna kipróbálni magát és ezt megtette. Én nem tartottam vissza. Jó volt megtapasztalnia, hogy Pozsonyban sem megy másként a dolog, mint kis hazánkban.

baseball.hu: Az új, két osztályos Interliga kiírásról mi a véleményed? Hátrányos ez a magyar csapatokra nézve?

F.B.: Szerintem nem, jó hogy képviselte valaki a csapatok érdekeit. Jó, hogy az Interliga beleszámít a magyar alapszakaszba, lesz tétje minden meccsnek, és viszonylag közeliek a csapatok.

baseball.hu: A magyar csapatok többségéhez hasonlóan a Rascalst is a B csoportba sorolták. A cél a feljutás az A csoportba?

F.B.: Igazából nyitott minden, ha sikerül felkerülni az inkább gazdasági kérdés lesz. Továbbra is őrültségnek tartom a magyar klubok mai helyzetében, hogy például Splitbe kell utazni baseballmeccsre. De például már a Slovan Bratislava is kérte, hogy egy nap játsszuk le a két alapszakasz meccsünket az anyagiak miatt. Megroppant a csapat, ahogy halottam…

baseball.hu: Mi a helyzet a pályátokkal? Ha jól tudom, néhány éve, amikor egy befektető megvette a szomszédos területet, arról volt szó, hogy a ti területeteket is átveszik, cserébe új pályát ígértek.

F.B.: Jól tudod, annyit pontosítanék, hogy a szomszédos terület már eleve az övék volt. A cég külföldi vezetése pendítette meg akkor a területcserét, de ez már nincs napirenden, maradunk a régi helyen.

Ennek tudatában próbálunk fejleszteni: kerítésépítés, salakpótlás.

baseball.hu: Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánunk nektek.