10491110_328228373998723_6060828583714264798_nA Magyar U12-es válogatott június 27-29. között nemzetközi tornán vett részt a csehországi Hlubokában. A erős mezőnyben a magyarokon kívül két, felnőtt szinten az európai A csoportba tartozó baseball-nemzet klubcsapatai szerepeltek. A válogatott végül a két cseh csapat, a Hluboka és a Tempo Titans mögött, olasz ellenfelét, az Europat azonban maga mögé utasítva a harmadik helyet szerezte meg, összességében 5 mérkőzésből 3-2-es győzelem-vereség mutatóval, pozitív mérleggel zárt. A torna után Erdélyi Dániel szövetségi kapitánnyal beszélgettünk, akinek első fellépése volt ez a válogatott élén.

baseball.hu: Hogy értékeled az eredményeket, a 3. helyet?

Erdélyi Dániel: Pozitívan. Mivel még az olaszoknak is több olyan dobója volt, akik a magyar bajnokságban a a legjobb 4-5-ben lennének, és csapatszinten is a legjobban között lenne a helyük a magyar mezőnyben, ezért egy nálunk erősebb mezőnyben kellett bizonyítani. A cseh csapatok, különösen a házigazda pedig a mi szintünknél nagyságrendekkel erősebb kerettel rendelkezik, különösen dobók terén. Így a 3. hely szerintem jobb, mint a papírforma. Pláne ha hozzá vesszük, hogy a később a döntőben a házigazda Hlubokával teljesen egyenrangú félként küzdő Tempo Titanst legyőztük a csoportkörben. Igaz, az elődöntőre készülve azt a meccset könnyebben vették, de a kínálkozó alkalmat kihasználtuk és rendesen elvertük őket. Az elődöntőben pedig egyenrangú felek voltunk, pedig ott megkaptuk a második legjobb dobójukat, aki a mi játékosaink többségének egy soha nem látott tempóval dobált, de neki is ütöttünk triplát, duplát és pár hitet, és annyi pontot kaptunk tőlük, mint később a házigazdák a döntőben. Ezen a meccsen a srácok tényleg messze túlszárnyalták magukat, Piros Ádám dobó poszton és ütésben jeleskedett, Laffer Beni a védelemben fogott irgalmatlan rakétát korát meghazudtoló magabiztossággal. Összességében három edzést tartottunk és öt meccsünk volt, szerintem minden fronton nagyon jól szerepeltek a srácok pedig nem voltak ezek pihentető napok.

baseball.hu: Miben voltak jobbak a csehek a többieknél

E.D.: Mindenben. Játékelmélet, ütés, dobás, basefutás, erőnlét, egyszóval mindenben.

baseball.hu: Korábban kezdik ott a gyerekek a baseballt? Vagy a háttér más? Honnan van ez az előnyük?

E.D.: Több és jobban képzett edzők, messze jobb körülmények, napi edzések, nagyon erős bajnokság. És ami nagy különbség és meg kellene tanulnunk, hogy a fiatal generációk jobban vannak integrálva a felnőtt csapat életébe. Az első nap a mi edzésünk előtt a hlubokai csapat játékosa tartott outfield-edzést a csapatnak, és a gyerekek az utolsó betűig, nagyon fegyelmezetten megcsináltak mindent egy milliméter magyarázkodás, ellentmondás nélkül. Szombaton egy barátságos szülinapi gálameccs volt a nagycsapat és az öregfiúk közt, amit a gyerekek végigtomboltak a lelátón. Az edzőjük a pályán szerepelt, diving catch-el, több base-hit-tel mutatott példát a gyerekeknek, de az összes játékos egyenrangú csapattagként bánt a kicsikkel. A gyerekek előtt tehát van egy remekül követhető példa, ami motiválja őket a minél jobb szereplésre, valamint van jövőképük, hogy miért is kell jól edzeni, játszani. Ez az, ami a leginkább szembetűnő különbség a kinti és az itteni viszonyok közt.

baseball.hu: Milyenek voltak a körülmények? Mennyire vagyunk lemaradva ezen a téren?

E.D.: Nem volt ultrakirály pálya, de teli volt az edzéseket segítő eszközökkel, és természetesen ott volt az automata dobógép, az „Iron Mike” ami nagyon hasznos lenne itthon is. Az edzésmunka volt a nagy különbség, a felnőtt és a gyerek csapat is minden nap edz. Nem a teljes csapat, de minden délután 6-8 játékos tartott ütőedzést a pályán. Nagy hangsúly van a dobók képzésén illetve az ütésen. Minden cseh edző kiemelte, hogy napi edzések vannak – ez persze itthon sincs másképp egy kézilabda vagy hoki csapat esetében. Ezen tehát a baseballban is változtatni kell, és kellenek itthoni fizetett edzők, hogy hosszabb távon fejlődés legyen.

baseball.hu: Vannak olyan játékosok, akiket ki tudnál emelni a magyar válogatottból?

E.D.: Nem szeretnék senkit kiemelni, mert mindenki erején felül teljesített. Valaki a félelmét győzte le és valaki javított az egyébként is jó teljesítményén. Voltak kiváló ütéseink, védelemben gyakorlatilag 2-3 outfield megingáson kívül hibátlan teljesítményt nyújtottak a játékosok, infielden pedig pár bravúros játékot is bemutattak. Amit ki lehet talán emelni, hogy a dobó részleg volt nagyon ügyes. Még a legerősebb Hluboka ellen is stabilan támadták a zónát, alig-alig voltak sétáink és egy alkalommal sem omlottak össze a dobók, ha egy-egy nagy ütés vagy hiba nehezítette a munkájukat. Ütésben van rengeteg dolgunk, de itt is volt pár jól teljesítő játékos, és mindig volt egy-egy tag, aki extra teljesítménnyel tolta tovább a csapatot. El kell még mondjam, hogy a háttércsapat is remek teljesítményt nyújtott, szerintem ez volt az első olyan válogatott utazás, ahol tényleg egy nemzeti válogatotthoz méltóak voltak a körülmények. Nagy Kriszta, Staindl Rita és Kapuvári Andi mindent megtett, hogy a gyerekek a játékra tudjanak koncentrálni, kipihentek, egészségesek, kiegyensúlyozottak legyenek. Szombat délelőtt a jánossomorjai edző, Fekete Csaba is csatlakozott a csapathoz és nagy segítséget nyújtott a munkában, neki is nagy köszönet jár.

baseball.hu: 10-12 éves gyerekeket nem mindig könnyű kordában tartani. A fegyelemmel nem volt problémátok?

E.D.: Pár apróságot leszámítva a keret tagjai viselkedésben is nagyon pozitív meglepetést szereztek. Az utazás elején mindenkinek elmondtuk a viszonylag szigorú szabályokat, de mi baseballozni mentünk, mint nemzeti válogatott és ezért nem lepte meg a gyerkőcöket a dolog. Rögtön az első nap volt is padozónk, de ez elég jelzés is volt a többieknek. Volt persze lehetőség lazítani, de volt takarodó, így a csoportmeccsek végén, amikor bulizni lehetett volna mi elmentünk szépen aludni, hogy a másnap reggeli bronzmeccsre egy kipihent csapat kerüljön a pályára. Szerencsére a bulit egy vihar elsöpörte így nem volt nagy áldozat senkinek. Szombaton a Tempo elleni két meccs után pedig közös fagyizás volt, megszavazta a vezetés a remek játékért ezt a kis jutalmat. Szóval szerintem amellett, hogy komolyan vettük a tornát, a gyerekek élvezték is az ottlétet.

baseball.hu: Úgy tudom, ez a torna egy nagyobb baseball-happening része volt. Milyen programok voltak még?

E.D.: A torna egy 20. szülinapi hétvége része volt így rengeteg program volt még, nem is sorolom fel, de nagyon élvezetes baseball esemény volt. Szombaton még egy kis csápolást is beiktattunk egy remek cseh rock bandának köszönhetően.

baseball.hu: Mi a válogatott további programja?

E.D.: Sok pihenésre nincs idő, most szombaton, július 5-én újra pályára lép a válogatott a pestszentlőrinci Reds-pálya megnyitóján, ahol a válogatott mellett a Budapest Reds és a horvát Vindija Varasdin vesz részt egy minitornán. Augusztusban pedig mi utazunk Varasdra, a horvátok meghívására.

baseball.hu: Köszönöm a beszélgetést, sok sikert a további munkához! Reméljük, szombaton minél többen találkozunk!

A magyar válogatott mérkőzéseinek eredményei Hlubokában:

Csoportkör:

Magyarország – Europa (ITA) 9-2

Magyarország – Hluboka (CZE) 2-15

Magyarország – Tempo Titans (CZE) 11-2

Elődöntő:

Magyarország – Tempo Titans 1-4

Bronzmérkőzés:

Magyarország – Europa 12-1

A tornát a házigazda Hluboka csapata nyerte, miután a döntőben hosszabbításban 5-4-re legyőzte a Tempo Titanst.