[:hu]

Kis Interliga történelem

Az interliga 1998-ban kezdődött és azóta folyamatosan részt vesz benne a Reds, 2013-ig a Szentendre Sleepwalkers révén.

Simonyi Dénes

Simonyi Dénes

A bajnokságot a legjobb horvát, szlovén, szlovák, szerb és magyar csapatok alkotják. A cél, hogy a hazai verseny hiányában (horvátok kivételével mindenütt csak 1-2 csapat játszik igazán komoly baseballt) a szomszédos országok legjobbjai heti szinten komoly mérkőzéseket tudjanak egymással játszani. A Redsnek ez a negyedik interliga szezonja , de a csapatban szereplő játékosok nagy része már 1998 óta részt vesz az Interliga küzdelmekben (Szentendre Sleepwalkers képviseletében), azaz jövőre többen már a 20. Interliga szezonjukat ünnepelhetik, és ez alatt a Sleepwalkers egyszer győzött, egyszer volt második és harmadik.

2015-ben indult el, az Apollo Bratislava vezetésével, egy folyamat, hogy a komoly mérkőzések komolyabb kereteket kapjanak. Ennek eredményeképpen felállítottak egy erősorrendet, egy 6 csapatos elit A csoporttal és egy 8 csapatos B csoporttal, ahonnan minden évben két gárda kapja meg a lehetőséget, hogy a feljutásért játsszon. A bajnokság egységes statisztikai hátteret kapott, minden meccsről rengeteg aktuális információt lehet kapni a http://eurointerleaguebaseball.com honlapon.

A Reds-Sleepwalkers a megújult interliga első évében (2015) a B csoportban, és rögtön megmutatta, hogy eggyel magasabb szinten is helyt tudna állni. Ennek megfelelően feljutott az A csoportba az osztályozón a Trnava Angelst kétszer legyőzve, miután az alapszakaszban a 2. helyen végzett.

2016-ban az A csoportban a legjobb 4 közé kerülés volt a cél. Ez majdnem összejött, ha a három, egy ponttal elvesztett meccsből csak egyet nyertek volna, akkor a legjobb négybe jutnak. Nem így történt, ötödikek lettek, ráadásul az osztályozó meccseken Belgrádban két vereséget szenvedtek, így visszacsúsztak a B csoportba.

2017 szezon összefoglaló

A B csoportban idén 7 csapat indult, miután az Óbuda Warriors és az Érd Aeros lemondott a részvételről, a Novi Sad viszont új csapatként csatlakozott. A horvátoktól a Varazdin, a Zágráb és a Medvenica, a szerb Novi Sad, a szlovén Ljubjana Jezica és a Jánossomorja Rascals volt az ellenfél.

2017-re elhagyta a csapatot a játékos -edző, év játékosának választott kanadai Samuel Siddall, a két idényt nálunk töltő ausztrál közönség kedvenc Zane Tomaszek, a Sleepwalkersben felnőtt, outfield-egyes base Kondás Márk és az egyre inkább a csapatba épülő, 2 évet Budapesten tanuló Phil Herzog.

A csapatvezetés mindent megtett a távozók pótlására, így megállapodtak Braden Leevel, aki dobóként és edzőként segíti a csapatot, a Finnországból visszatérő volt Óbuda játékos, Munkácsi Gábor is a Redset választotta, és ezen felül leigazolták Carlos Rubiot, aki egy nemzetközi cég munkatársaként került Mexikóból Budapestre. Az idény első felében csatlakozott hozzájuk Gornik Péter is, aki félig magyar és egy évet Pesten tanult. Ő 16 éves kora ellenére a felnőtt csapat teljes értékű tagja lett, sajnos júniusban vissza kellett mennie New Yorkba, de a válogatottba szeretne majd visszatérni.

Az alapszakaszban egyedül a nagyon sokat javuló Zagráb ellen nem sikerült győzni, és a varazdini vereségen felül a zágrábon kívül minden mérkőzésünket megnyerték. A 9-3-as mutatónak köszönhetően az A csoport 5. helyezettje, a Beograd 96 csapata várta A Redset az osztályozón, hogy 1 év után visszajussanak az A csoportba.

Osztályozó hétvége

A szeptember első hétvégéjén sorra kerülő Belgrád elleni párharc két nyert mérkőzésig tartott. Ha két meccs után 1-1 az állás, akkor jöhet rögtön a mindent eldöntő harmadik mérkőzés.

A Belgrád felemásan szerepelt az A csoportban, voltak nagyon szép győzelmei, például a későbbi bajnok Split ellen Splitben, de összeségében gyengébbnek bizonyult, mint várták, elsősorban annak köszönhetően, hogy a legjobb fiatal dobója, hirtelen visszavonult.

Ettől függetlenül kemény lehetett számítani, mivel igazoltak egy bal kezes venezuelai dobót, akit 80-85 mérföldes egyenesek mellett egy nagyon jó csavart és egy még jobb change up dobást használ.

A Reds részéről a dobó-edző Braden Lee egész nyáron erre a mérkőzésre készült, így nagy dobó csatára lehetett készülni.

A mérkőzés tökéletesen megfelelt az előzetes várakozásoknak. Braden magasan a legjobb meccsét hozta az idényben. Mindössze 2 base hitet kapott, még az sem zavarta meg, hogy az infield borzalmas napot fogott ki és összesen 6 errort hozott  össze, amelyekből csak 1 pont született. Minden nehéz szituációban jött egy nagy strike out, nem volt ellenszere a belgrádiaknak. Összesen 9 strike outot dobott és csere nélkül lehozta a meccset (complete game)

Braden Lee

Braden Lee

Támadásban is jobb volt a Reds, mint a belgrádiak. Hiába dobott 80-85 mérföldes gyors labdákat Garcia, a dobásait sikerült elütni (elsősorban Simonyi (3 ütés 4 felállásból), Braden és Rubio volt elemében), vagy türelmesen kivárni a sétát. Ezen a napon még az sem tudott a győzelem útjába állni, hogy sikerült 3 embert elveszteni a baseken, ebből kétszer buta futó hibákból. Bradent rögtön az első felállásánál megdobták a bal alkarján, ami után végig remegő kézzel, de végigjátszotta a meccset, szerencsére nem a dobó keze sérült.

A végeredmény 3-1.

A vasárnapi második meccs megrendezése csak az égiek pillanatnyi jókedvének és a Reds heroikus pályamunkájának köszönhetően sikerült megrendezni. Tudták, hogy a feszített menetrendbe nehezen lehetett volna máskor lejátszani a mérkőzést, így mindent megtettek, hogy játékra alkalmas legyen a pálya. A hazai összeállítás nem változott nagyot az előző naphoz képest, a nem annyira erős short stop játék után Simonyi a catcher posztra került, míg Rubio hármason, Erdélyi Dániel pedig a dobó pozíción kezdett.

Mivel a belgrádiak is egy kevésbé gyors dobóval készültek, ezért több ütésre lehetett számítani, mint előző nap. És nem kellett csalódnia a rossz idő dacára kilátogató több fős tömegnek.

Összesen 13 base hitet ütött a Reds, kiemelkedett Földessy Miklós (4 ütés, 4 próbálkozásból), Rubio, aki magabiztosan ütötte a duplákat, Szakács, aki nagyon szép line driveok után általában a baseken veszett oda.

Földessy Miklós

Földessy Miklós

A nagyon vizes pálya ellenére a védekezés sokkal jobb volt, mint előző nap, Földessy, Munkácsi az outfielden mutatott be szép kapásokat, míg az infielden Rubio és Lisztes Alex is megbízhatóan csinálta az outokat. Erdélyi Dániel pedig a váll fájdalmai ellenére heorikusan dobott. 8 inningen keresztül 3 ponton tartotta az ellenfélt. A 9. inningben a ritkán dobó Simonyi váltotta, aki kicsit bizonytalanabbul kezdett, a 8-3-as előny 8-5-re olvadt, de aztán egy nagyon szép strike out-tag out dupla játék, Tóth András vezérletével lehűtötte az éledező délszláv reményeket.

Erdélyi Dániel

Erdélyi Dániel

Egy nagyon színvonalas meccs végén 8-5re nyert a Reds (Sleepwalkers) és így megszerezte a jogot, hogy 2018-ban a legjobbak ellen küzdjön.

A tervek szerint csak erősödni fognak és a meglévő emberek is jobbak lesznek egy jó téli felkészülés után.

Hátra van még a bajnoki play-off, ahol ismét a döntőben játszhat a Budapest Reds, a Jánossomorja Rascals csapatával. Első mérkőzés szeptember 30-án.

Ott találkozunk.

Budapest Reds

Budapest Reds

[:]