[:hu]

A 2017-es év játékosa szavazáson a magyar softball egyik úttörője, Papacsek Éva, vagy ahogy a sportágban mindenki ismeri, Papi lett a győztes. A bajnok Hungarian Astros vezéregyéniségét, játékos-edzőjét ebből az alkalomból kérdeztük.

profil2baseball.hu: Gratulálunk a harmadik év játékosa címedhez. Hányadik szezonod is volt ez?

Papacsek Éva: 1992 januárjában kezdtem. Nem tudom pontosan, hogy hányadik szezonom játékosként, mert közben született egy gyerekem, és nem emlékeszem hogy 1 vagy 2 szezon maradt ki. De mikor nem játszottam, akkor is dolgoztam edzőként. Szóval 25 éve aktívan benne vagyok a softball életben.

baseball.hu: 1997 és 1998 után kaptad meg újra az elismerést. Második virágzásodat éled?

P. É.: Talán. De nem számítottam már erre a címre, én már kifelé megyek az aktív játékból. Idén jobban ment a dobás mint a többieknek, és ez egy dobó orientált sport, általában a dobókat díjazzák. Tavaly is egy kiváló pitcher, Gergely Enikő mögött lettem második a szavazáson, idén is két másik dobó, Reich Ida és Házi Tamara került még a dobogóra. Igaz, az első két MVP címemet még catcherként kaptam.

25529932_1721462254542607_1559877976_n10baseball.hu: Idén végre újra felért a csúcsra az Astros, hosszú idő után megint bajnokok lettetek. Ez volt az elvárás a szezon elején?

P. É.: Két éve harmadikok voltunk, tavaly kemény küzdelemben maradtunk alul a Budapest Reds ellen a döntőben. Idén nyernünk kellett, nem volt más alternatíva. Persze mindig nyerni akar minden csapat. Azért megyünk fel hol hidegben, hol 40 fokban a pályára. Fontos tudni, hogy négy éve teljesen újjászerveztük az Astrost, szinte a nulláról kezdtük, és az volt a célunk Gál Sándor edzővel, hogy ezzel a csapattal bajnokságot nyerjünk. Idén beérett a munkánk gyümölcse.

baseball.hu: Az utóbbi években már softball csapatok is részt vettek nemzetközi ligában. Mi a tapasztalatod erről?

25519746_1721462151209284_1557412417_nP. É.: Ez volt a harmadik év, hogy az Euroligában magyar csapatok játszottak. Nagyon sokat tanulunk minden meccsen. Nagyon hasznosnak találom. És remélem, hogy a 2018-as szezonba újabb országok csapatai csatlakoznak a szlovákok és a horvátok mellett. Az eredményességet természetesen befolyásolja, hogy Magyarországon nincsenek olyan erős dobók, mint a környező országokban.

baseball.hu: Említetted, hogy edzősködsz is már régóta. Neked ki volt a legmeghatározóbb edződ, akire legszívesebben emlékszel?

P. É.: Minden edző más: az első edzőm Óbudán, Tóni bácsi is (Morua Antonio), Varga Tibi is a Unitednél, és most Sanyi is. Sanyival 20 éve együtt dolgozunk, sokat tanultam tőle.

baseball.hu: Nyilván figyeled a fiatalokat. Tudsz mondani pár nevet, akiket a legnagyobb tehetségeknek tartasz?

25488775_1721460804542752_1461110410_nP. É.: Persze, hiszen U22-es Európa-bajnokságra készülünk, ez lesz a legfontosabb softball program 2018-ban. Sok nevet tudnék sorolni: például Házi Tamarát az Érdből, Flachner Zoét a Redsből, aki még mindig túl fiatal ahhoz, hogy játszhasson a válogatottban, és persze, hogy az Astros se maradjon ki, Bodnár Kamillát.

baseball.hu: Mit gondolsz, mi a legfontosabb, amiben előre kell lépniük, hogy erős csapatunk legyen az EB-n?

P. É.: Ahogy mondtam, ez egy dobó-orientált sport. Ezen a pozíción kell még a magyar csapatoknak sokat fejlődni. Szükség lenne egy olyan dobóedzőre Magyarországon, aki azokkal a játékosokkal is tud foglalkozni, akiknek az egyesületében kevesebb a lehetőség a tanulásra.

baseball.hu: Téged meddig látunk még a pályán?

P. É.: Ha nem is a dobókörben, de az egyes bázis mellet coachként hosszútávra tervezek.

baseball.hu: Sok sikert kívánunk hozzá!

P. É.: Köszönöm!

[:]