[:hu]Az U15-ös válogatott Európa-bajnoki kvalifikációs tornán 6 mérkőzésből 3 győzelemmel és 3 vereséggel, a 2. helyen zárt. A döntőbe jutással a csapat a várakozásoknak megfelelően szerepelt, ám sajnos így is lemaradt a jövő évi kontinensbajnokságról.

A torna végeredménye:

  1. Oroszország
  2. Magyarország
  3. Ukrajna
  4. Belgium
  5. Litvánia
  6. Nagy Britannia

 

A magyar válogatott mérkőzései:

07.16. Magyarország – Litvánia 17-2

07.17. Magyarország – Belgium 21-10

07.18. Magyarország – Nagy-Britannia 15-8

07.19. Magyarország – Oroszország 6-18

07.20. Magyarország – Ukrajna 1-5

07.19. Magyarország – Oroszország 0-11

A válogatott felkészülése igencsak rendhagyó módon zajlott, hiányoztak a programból a közös edzések, összetartások, felkészülési tornák. Halmos Balázs szövetségi kapitány szerint erre azonban a korosztály speciális helyzete miatt nem volt lehetőség: a keret tagjai 8 különböző bajnoki kiírásban léptek pályára a szezon során (Baseball Interliga, magyar NB1, NB2, U15, U12, osztrák U16; softball Interliga, magyar NB1), így gyakorlatilag megoldhatatlan volt a válogatott programot a csapatok mérkőzéseihez igazítani.

A játékosok nagy részének felnőtt bajnoki szereplése azonban egyértelmű pozitívumként jelent meg a tornán, hiszen ők a nemzetközi U15 színvonalának megfelelő, vagy annál jóval erősebb csapatok, játékosok ellen is meccsrutinnal rendelkeztek.

A csapat a mutatott játék alapján egyértelműen a torna élmezőnyébe tartozott, a külföldi szakemberek szerint is az orosz válogatottal együtt határozottan kiemelkedett a mezőnyből. Mindez akkor is igaz, ha végül az ukrán csapatot nem sikerült legyőzni. Ezt a statisztikák is megerősítik, ahol szinte valamennyi fontos mutatóban a második helyen végeztek az orosz válogatott mögött. Valamivel gyengébb teljesítményt a védekezési hibák terén hoztak, ahol csak 3. lett a csapat az összevetésben, illetve meglehetősen magas lett a kapott pontok száma (44), amivel csak az 5. helyen zártak.

A dobóteljesítmény kétarcúan alakult: egyrészt a kiérdemelt pontok átlagában inkább gyengének mondható teljesítménnyel a 3. helyen végeztek dobóink, és nagyon magas a 35 dobott séta is, azonban a magyar dobók könyvelték el magasan a legtöbb strike outot (38).

A siker szempontjából legmeghatározóbb a házigazda Belgium elleni fölényes győzelem volt, ahol a csapat minden játékelemben, de elsősorban támadásban (mind ütésben, mind base-futásban) felülmúlta előzetesen esélyesebbnek tartott ellenfelét.

A döntő mérkőzésen sajnos éppen a korábban jól működő támadásban esett vissza a csapat, aminek leginkább a fáradtság, és az önbizalom hiánya volt az oka.

A jelenlegi U15-ös keret túlnyomó része 2003-as születésű, azaz a következő szezonban már az U18-as korosztályban fog szerepelni. A U18-as EB kvalifikációs tornán ennek a csapatnak a magja, kiegészülve néhány jelenleg 16-17 éves játékossal még akkor is versenyképes együttest fog alkotni jövőre.

Forrás és képek: Halmos Balázs[:]