MOBSSz közgyűlés 2017. december 2-án


2017 November 10, Friday  | Szóljon hozzá valaki!

A MOBSSZ közgyűlést tart 2017. december 2-án.

Közgyűlés meghívó 20171202

 

 

Elnökségi ülés – 2017 november


 | Szóljon hozzá valaki!

Az elnökség az ülésen a következő témákat tárgyalta meg:

 • Megállapította a 2017. évi bajnokságok és kupák végeredményeit és döntött az év játékosa, év bírója választás lebonyolításáról. Ezek a decemberi közgyűlésen kerünek kihírdetésre.
 • Jóváhagyta a 2017. december 2-i közgyűlés napirendjét. Az új elnökségi és fegyelmi bizottsági tagra a jelölő bizottságot vezető főtitkárnál tehetnek javaslatot a tagok.
 • Ligavezető posztra kevesen jelentkeztek, így további jelentkezéseket várunk!
 • Szövetségi kapitányok kerültek kinevezésre: BB U12 – Morua Roberto, Softball(U22 és felnőtt) – Gál Sándor, BB U10 – Fekete Balázs, Lacrosse – Balogh József. U15 szövetségi kapitányi pozicióról még nem született döntés. További szövetségi kapitányok jelentkezését várjuk a nyitott poziciókra (pl. felnőtt baseball).
 • Új ügyrend került jóváhagyásra.
 • A 2018-as szakmai és penzügyi terv jóváhagyásra került.
 • A téli teremtornák versenykiírását emailben fogjuk jóváhagyni és a csapatok számára kihirdetni.
 • Az Óbuda és Nagykanizsa büntetése csökkentve lett és javaslat készül, hogy jövőben double header mérkőzéseknél ne legyen dupla büntetés.

Ligavezetők és szövetségi kapitányok


2017 October 4, Wednesday  | Szóljon hozzá valaki!

Ligavezetők jelentkezését várjuk:

BB1, BB2, BBA, BBK, SB1, SB2, SBK – feladat: a versenykiírásban rözített baseball és softball bajnokságok versenykiírásainak véglegesítése, a lebonyolítás véglegesítése (interliga/euroliga egyeztetéssel) és a 2018.évi bajnoki mérkőzések kitűzése, modosítása, eredméynek megállítása, ligavezetői döntések meghoztala és a bajnokságok végeredményének megállapítása (egy vagy több bajnokságra is lehet jelentkezni)

Szövetségi kapitányi posztra is várunk jelentkezőket:

UP12, UP15 – korosztályos baseball válogatottak felkészítése, a válogató kupa lebonyolítása(UK12 és UK15) és a CEB tornán a válogatott vezetése (U12 Óbuda és U15 Horvátország – külön egy korosztályra is lehet jelentkezni)

LL – korosztályos baseball LL válogatottak felkészítése és a Kutnoi tornán a csapat vezetése, valamint a LL korosztályos bajnokság ligavezetői feladatainak ellátása

BB – Felnőtt baseball válogatott felkészítése a Duna  Kupára(Ausztria) és az “C” Európa Bajnokságra(helyszín még kérdéses)

SB – U22-es és felnőtt softball válogatott felkészítése a Duna Kupára(Ausztria) és az Európa bajnokságra(Trnava).

Jelentkezni a főtitkárnál lehet 2017. november 3.-ig!

Óbudán lesz a 2018-as U12-es Európa Bajnokság


 | Szóljon hozzá valaki!

Az Európai Baseball Szövetség döntése szerint Óbuda adhat otthont a 2018-as U12 Európa Bajnokságnak. A mérkőzések a tervek szerint 2018. július 2.-a és 8.-a között lesznek az Óbudai Baseball Arénában.

HUN_U12_2018_awarding

Elnökségi ülés – 2017 október


2017 October 3, Tuesday  | Szóljon hozzá valaki!

Az elnökség az ülésen a következő témákat tárgyalta:

 • Jóváhagyásra került a  2018. évi versenykiírás (itt lehet letölteni).
 • Módosításra került a versenyszabályzat (időjárás miatti elmaradások kezelése).
 • A szabályzatok betartására lett figyelmeztetve több egyesület (átigazolások és nemzetközi versenyek bejelentésének elmulasztása miatt).
 • Baseball NB2 rájátszás lebonyolítása engedélyezve lett a ligavezetőnek.
 • Évzáró közgyűlés időpontja kitűzésre került (2017. december 2.-a 10 óra).
 • A jövő évi tisztújítás szabályai jóváhagyásra kerültek és a Jelölő Bizottság vezetésére a főtitkár lett felkérve.
 • A 2018-as U12-es Európa Bajnokság TC koordinátori feladataira Birinyi Péter került kijelölésre
 • Új tagok felvétele jóváhagyásra került:
  • Gelsei “Hét Ördög” DSE
  • Origo SE
  • Blax LE

Részletes jegyzőkönyvet majd a főtitkár teszi közzé.

 

Ismét a közép -európai interliga A csoportjában a Reds felnőtt baseball csapata


2017 September 18, Monday  | Szóljon hozzá valaki!

Kis Interliga történelem

Az interliga 1998-ban kezdődött és azóta folyamatosan részt vesz benne a Reds, 2013-ig a Szentendre Sleepwalkers révén.

Simonyi Dénes

Simonyi Dénes

A bajnokságot a legjobb horvát, szlovén, szlovák, szerb és magyar csapatok alkotják. A cél, hogy a hazai verseny hiányában (horvátok kivételével mindenütt csak 1-2 csapat játszik igazán komoly baseballt) a szomszédos országok legjobbjai heti szinten komoly mérkőzéseket tudjanak egymással játszani. A Redsnek ez a negyedik interliga szezonja , de a csapatban szereplő játékosok nagy része már 1998 óta részt vesz az Interliga küzdelmekben (Szentendre Sleepwalkers képviseletében), azaz jövőre többen már a 20. Interliga szezonjukat ünnepelhetik, és ez alatt a Sleepwalkers egyszer győzött, egyszer volt második és harmadik.

2015-ben indult el, az Apollo Bratislava vezetésével, egy folyamat, hogy a komoly mérkőzések komolyabb kereteket kapjanak. Ennek eredményeképpen felállítottak egy erősorrendet, egy 6 csapatos elit A csoporttal és egy 8 csapatos B csoporttal, ahonnan minden évben két gárda kapja meg a lehetőséget, hogy a feljutásért játsszon. A bajnokság egységes statisztikai hátteret kapott, minden meccsről rengeteg aktuális információt lehet kapni a http://eurointerleaguebaseball.com honlapon.

A Reds-Sleepwalkers a megújult interliga első évében (2015) a B csoportban, és rögtön megmutatta, hogy eggyel magasabb szinten is helyt tudna állni. Ennek megfelelően feljutott az A csoportba az osztályozón a Trnava Angelst kétszer legyőzve, miután az alapszakaszban a 2. helyen végzett.

2016-ban az A csoportban a legjobb 4 közé kerülés volt a cél. Ez majdnem összejött, ha a három, egy ponttal elvesztett meccsből csak egyet nyertek volna, akkor a legjobb négybe jutnak. Nem így történt, ötödikek lettek, ráadásul az osztályozó meccseken Belgrádban két vereséget szenvedtek, így visszacsúsztak a B csoportba.

2017 szezon összefoglaló

A B csoportban idén 7 csapat indult, miután az Óbuda Warriors és az Érd Aeros lemondott a részvételről, a Novi Sad viszont új csapatként csatlakozott. A horvátoktól a Varazdin, a Zágráb és a Medvenica, a szerb Novi Sad, a szlovén Ljubjana Jezica és a Jánossomorja Rascals volt az ellenfél.

2017-re elhagyta a csapatot a játékos -edző, év játékosának választott kanadai Samuel Siddall, a két idényt nálunk töltő ausztrál közönség kedvenc Zane Tomaszek, a Sleepwalkersben felnőtt, outfield-egyes base Kondás Márk és az egyre inkább a csapatba épülő, 2 évet Budapesten tanuló Phil Herzog.

A csapatvezetés mindent megtett a távozók pótlására, így megállapodtak Braden Leevel, aki dobóként és edzőként segíti a csapatot, a Finnországból visszatérő volt Óbuda játékos, Munkácsi Gábor is a Redset választotta, és ezen felül leigazolták Carlos Rubiot, aki egy nemzetközi cég munkatársaként került Mexikóból Budapestre. Az idény első felében csatlakozott hozzájuk Gornik Péter is, aki félig magyar és egy évet Pesten tanult. Ő 16 éves kora ellenére a felnőtt csapat teljes értékű tagja lett, sajnos júniusban vissza kellett mennie New Yorkba, de a válogatottba szeretne majd visszatérni.

Az alapszakaszban egyedül a nagyon sokat javuló Zagráb ellen nem sikerült győzni, és a varazdini vereségen felül a zágrábon kívül minden mérkőzésünket megnyerték. A 9-3-as mutatónak köszönhetően az A csoport 5. helyezettje, a Beograd 96 csapata várta A Redset az osztályozón, hogy 1 év után visszajussanak az A csoportba.

Osztályozó hétvége

A szeptember első hétvégéjén sorra kerülő Belgrád elleni párharc két nyert mérkőzésig tartott. Ha két meccs után 1-1 az állás, akkor jöhet rögtön a mindent eldöntő harmadik mérkőzés.

A Belgrád felemásan szerepelt az A csoportban, voltak nagyon szép győzelmei, például a későbbi bajnok Split ellen Splitben, de összeségében gyengébbnek bizonyult, mint várták, elsősorban annak köszönhetően, hogy a legjobb fiatal dobója, hirtelen visszavonult.

Ettől függetlenül kemény lehetett számítani, mivel igazoltak egy bal kezes venezuelai dobót, akit 80-85 mérföldes egyenesek mellett egy nagyon jó csavart és egy még jobb change up dobást használ.

A Reds részéről a dobó-edző Braden Lee egész nyáron erre a mérkőzésre készült, így nagy dobó csatára lehetett készülni.

A mérkőzés tökéletesen megfelelt az előzetes várakozásoknak. Braden magasan a legjobb meccsét hozta az idényben. Mindössze 2 base hitet kapott, még az sem zavarta meg, hogy az infield borzalmas napot fogott ki és összesen 6 errort hozott  össze, amelyekből csak 1 pont született. Minden nehéz szituációban jött egy nagy strike out, nem volt ellenszere a belgrádiaknak. Összesen 9 strike outot dobott és csere nélkül lehozta a meccset (complete game)

Braden Lee

Braden Lee

Támadásban is jobb volt a Reds, mint a belgrádiak. Hiába dobott 80-85 mérföldes gyors labdákat Garcia, a dobásait sikerült elütni (elsősorban Simonyi (3 ütés 4 felállásból), Braden és Rubio volt elemében), vagy türelmesen kivárni a sétát. Ezen a napon még az sem tudott a győzelem útjába állni, hogy sikerült 3 embert elveszteni a baseken, ebből kétszer buta futó hibákból. Bradent rögtön az első felállásánál megdobták a bal alkarján, ami után végig remegő kézzel, de végigjátszotta a meccset, szerencsére nem a dobó keze sérült.

A végeredmény 3-1.

A vasárnapi második meccs megrendezése csak az égiek pillanatnyi jókedvének és a Reds heroikus pályamunkájának köszönhetően sikerült megrendezni. Tudták, hogy a feszített menetrendbe nehezen lehetett volna máskor lejátszani a mérkőzést, így mindent megtettek, hogy játékra alkalmas legyen a pálya. A hazai összeállítás nem változott nagyot az előző naphoz képest, a nem annyira erős short stop játék után Simonyi a catcher posztra került, míg Rubio hármason, Erdélyi Dániel pedig a dobó pozíción kezdett.

Mivel a belgrádiak is egy kevésbé gyors dobóval készültek, ezért több ütésre lehetett számítani, mint előző nap. És nem kellett csalódnia a rossz idő dacára kilátogató több fős tömegnek.

Összesen 13 base hitet ütött a Reds, kiemelkedett Földessy Miklós (4 ütés, 4 próbálkozásból), Rubio, aki magabiztosan ütötte a duplákat, Szakács, aki nagyon szép line driveok után általában a baseken veszett oda.

Földessy Miklós

Földessy Miklós

A nagyon vizes pálya ellenére a védekezés sokkal jobb volt, mint előző nap, Földessy, Munkácsi az outfielden mutatott be szép kapásokat, míg az infielden Rubio és Lisztes Alex is megbízhatóan csinálta az outokat. Erdélyi Dániel pedig a váll fájdalmai ellenére heorikusan dobott. 8 inningen keresztül 3 ponton tartotta az ellenfélt. A 9. inningben a ritkán dobó Simonyi váltotta, aki kicsit bizonytalanabbul kezdett, a 8-3-as előny 8-5-re olvadt, de aztán egy nagyon szép strike out-tag out dupla játék, Tóth András vezérletével lehűtötte az éledező délszláv reményeket.

Erdélyi Dániel

Erdélyi Dániel

Egy nagyon színvonalas meccs végén 8-5re nyert a Reds (Sleepwalkers) és így megszerezte a jogot, hogy 2018-ban a legjobbak ellen küzdjön.

A tervek szerint csak erősödni fognak és a meglévő emberek is jobbak lesznek egy jó téli felkészülés után.

Hátra van még a bajnoki play-off, ahol ismét a döntőben játszhat a Budapest Reds, a Jánossomorja Rascals csapatával. Első mérkőzés szeptember 30-án.

Ott találkozunk.

Budapest Reds

Budapest Reds

Újraindul az OKJ-s edzőképzés


2017 September 17, Sunday  | Szóljon hozzá valaki!

A hivatal visszajelzése alapján a MOBSSZ beadott kérelmének megfelelően újraindul az OKJ-s baseball és softball edzőképzés. A mivel az utlsó pillanatban került be a két sportág a listába, í­gy idén csak pótljelentkezéssel lehet jelentkezni.

sportedzo2017jellap

sportedző2017tajek-bővített

További információ a Testnevelési Egyetem oldalán:  http://tf.hu/kepzeseink/okj

Elnökségi ülés – 2017 augusztus


2017 August 17, Thursday  | Szóljon hozzá valaki!

Az elnökség az augusztus 15-i ülésen a következő témákat tárgyalta meg:

 • Meghallgatta a softball szövetségi kapitány beszámlóját a softball EB-ről.
 • Átnézte az utánpótlás edzők beszámolóit és felszólította az érintett edzőket a hiányzó beszámolók pótlására.
 • Döntött a IOC Solidarity fund pályázat támogatásáról.
 • Döntött a szövetségi sporteszközök(válogatott és bírói felszerelés) központi elhelyezéséről (Selfstore Zugló).
 • Jóváhagyta a szabályzatok módosítását.
 • Jóváhagyta a támogatások felhasználásának tervét, aminek kapcsán döntött a válogatottak nevezéséről a következő 2018-as versenyekre:
  • Baseball U12 EB (CEB)
  • Baseball U15 EB (CEB)
  • Softball U22 EB (ESF)
  • Softball és Baseball Duna Kupa (Tervezett időpont 2018. május 1.)
 • A Lacrosse liga koordinátorának Bajnóczi László (Blax Lacrosse Egyesület Elnöke) került kijelölésre.
 • A 2018-as versenykiírás véglegesítése a következő ülésen várható, az UP bajnoskágok átszervezése miatt.

Közgyűlési meghívó


2017 April 26, Wednesday  | Szóljon hozzá valaki!

A MOBSSz Elnöksége közgyűlést hív össze

2017. május 27-e 10 órára

az alábbi napirenddel:

 1. Levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és hitelesítő választása
 2. Beszámoló a MOBSSZ 2016-évi tevékenységéről

– a Szakszövetség tevékenységéről szóló elnökségi beszámoló,

– a Szakszövetség pénzügyi helyzetéről szóló beszámoló,

– a Számvizsgáló Bizottság beszámolója.

 1. A számvitelről szóló törvény szerinti éves beszámoló elfogadása (eredménykimutatás, mérleg és főkönyvi kivonat)
 2. Az elnökség éves szakmai beszámolójának és a következő évi szakmai és pénzügyi tervének elfogadása;
 3. Alapszabály módosítás elfogadása
 4. Lacrosse nemzetközi szervezeteibe való belépés jóváhagyása
 5. Bizottsági tagok(fegyelmi, számvizsgáló) választása
 6. Elnökség által előterjesztett egyéb témákban döntéshozatal (Versenykiírás-tervezet 2018)
 7. Egyebek

 

Közgyűlés helyszíne:

Váci út 110 irodaház tanácsterme

1133 Budapest, Váci út 110.

Időpont:

2017. május 27-e 10 óra

Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés időpontja:

2017. május 27-e 11 óra

Kérjük minden tag képviseltesse magát és a résztvevők nevét előzetesen küldjétek el a mobssz@googlegroups.com e-mailcímre!

Megközelíthetőség:

Árpád híd pesti hídfőjénél a buszpályaudvar mögött van az irodaház. Az irodaház bejárata a Zsilip utca felől nyílik.

Baseball 25 – első infók


2017 April 20, Thursday  | Szóljon hozzá valaki!

Kedves Sporttársak!

 

Sokan értesültetek már róla, hogy a Szövetség idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ez alkalomból olyan rendezvényt szervezünk Nektek/magunknak és mindenkinek, aki az elmúlt 25 évben megfordult köreinkben, ahol minden a baseballról, a softballról és a szórakozásról szól.

 

A legfontosabb tudnivalók:

Helyszín:              Óbudai Baseball Aréna

Dátum:                2017. május 20.

 

Program:

10:00                   Kapunyitás

11:00                   Softball All Star Gála (Gál Sanyi vs. Poprádi „Popsza” Eszter válogatott csapatai)

13:00                   A magyar Hall of Fame első díjátadója

Ünnepélyes pályaavatás,

A MOBSSz bemutatja Budapesti Szövetséget

13:30                   U12 All Star Gála (a Budapesti Szövetség csapata vs. a Magyar Válogatott)

16:00                   Baseball All Star Gála (a Szövetségnél idősebbek vs. a Szövetségnél fiatalabbak válogatott csapata, azaz 25+ vs. U25)

 

A fix programpontok között lesznek továbbá ügyességi versenyek, ahol értékes nyereményekért versenyezhettek egymással. Hozzatok magatokkal érdeklődőket családtagokat, barátokat is, lehetőséget biztosítunk számukra, hogy felügyelet mellett próbálják ki, milyen „könnyű” sportot űzünk. Ezeken felül persze teljesen kötetlenül is játszhatunk egymással, ahol épp helyet találunk (és hely az van bőven). Ha ismertek olyat, aki már abbahagyta a sportot, de szívesen töltene a régi csapattársakkal egy jó hangulatú baseball/softball napot, ne felejtsetek el szólni neki!

A program fenti része az érdeklődők számára is nyilvános és ingyenes. 18 óra után a rendezvény zártkörű lesz, onnantól csak nekünk, mostani és valaha volt játékosoknak szól és addig tart, ameddig maradunk.

A helyszínen lesz étel, ital (gyermekvédelmi okokból alkohol csak 14:00 után, rövidital pedig 18:00 után), zene és jó hangulat.

További részletekkel és a Facebook esemény linkjével hamarosan jelentkezünk!

Gyertek el és a kesztyűt ne felejtsétek otthon!

Valid XHTML 1.0 Transitional facebook logo