U12 teremtorna Dósdon


2018 January 3, Wednesday  | Szóljon hozzá valaki!

December 29-én Diósdon került sor a 2017-es év utolsó hazai baseball eseményére, a Baseball Klub Szuperkupa második állomásaként megrendezett U12-es teremtornára.

A torna érmes csapatai

A négy fős mezőny körmérkőzései során ezúttal a két fővárosi gárda, a Budapest Reds és az Óbuda Legionnaires emelkedett ki a mezőnyből. Az Óbudaiak a házigazda Érd Moose elleni szoros, a Pirosak a Hatvan Hunters elleni sima győzelemmel kezdtek. Az Érd ezután ugyan alaposan ráijesztett a Redsre, de a tavalyi Major bajnokság győztese végül felülkerekedett, és mivel az Óbuda a Hunters ellen is dominált, az utolsó kör előtt már kialakult a döntő párosítása. Az így már tét nélküli Reds-Legionnaires csatát az Óbuda lehengerlő támadással kezdte, a mérkőzés közepére azonban a lőrinciek is összekapták magukat, és végül ők fejezték be veretlenül a csoportkört. A Hatvan Hunters nagyrész újoncokból álló csapatának inkább a tapasztalatszerzés jutott, bár az Érdet sokáig szoros küzdelemre kényszerítették, és egy-egy szép ütéssel, vagy elkapással bizonyították, hogy bőven van lehetőség a csapatban.

A bronzmérkőzésen a Moose hozta a papírformát, így a harmadik hellyel vigasztalódhattak. A döntő pedig igazán méltó befejezése volt a napnak. A Legionnaires és a Reds fordulatos, izgalmas találkozót, igazi kis baseball-thrillert prezentált, ahol hol egyik, hol másik csapat kerekedet felül, de mindketten jelesre vizsgáztak küzdeni tudásból is. Előbb az Óbuda hozta vissza 4 pontos hátrányból a meccset, sőt 5-10-re felül is kerekedett, ekkor azonban a Redsnek sikerült az egyenlítés. A Pirosak a következő inningben el is dönthették volna a csatát, de a Legionnaires egy tele bázisoknál bemutatott dupla játékkal kapott pont nélkül jött ki a slamasztikából. A momentum ezzel átkerült az Óbuda oldalára, de a Reds is nullás védekezéssel válaszolt, majd a záró játékrészben egy walk-off base-hittel 11-10-re megnyerte a találkozót, és ezzel a tornát is.

A 2018-as budapesti U12-es Európa Bajnokság előtt bíztató volt látni, hogy a hazai mezőnyben nincs hiány precíz mozdulatokkal kivitelezett kemény ütésekből, higgadt és pontos védekező játékokból, és jó mentális felkészültségű játékosokból sem.

A Baseball Klub Szuperkupa február 25-én Ikrényben folytatódik, ahol természetesen mi is ott leszünk.

Eredmények:

csoportkör:

Érd Moose – Óbuda Legionnaires 4-9

Budapest Reds – Hatvan Hunters 36-4

Budapest Reds – Érd Moose 12-4

Óbuda Legionnaires – Hatvan Hunters 15-6

Hatvan Hunters – Érd Moose 9-16

Óbuda Legionnaires – Budapest Reds 9-12

3. helyért

Hatvan Hunters – Érd Moose 6-17

döntő:

Óbuda Legionnaires – Budapest Reds 10-11

Softball MVP – Papacsek Éva


2017 December 18, Monday  | Szóljon hozzá valaki!

A 2017-es év játékosa szavazáson a magyar softball egyik úttörője, Papacsek Éva, vagy ahogy a sportágban mindenki ismeri, Papi lett a győztes. A bajnok Hungarian Astros vezéregyéniségét, játékos-edzőjét ebből az alkalomból kérdeztük.

profil2baseball.hu: Gratulálunk a harmadik év játékosa címedhez. Hányadik szezonod is volt ez?

Papacsek Éva: 1992 januárjában kezdtem. Nem tudom pontosan, hogy hányadik szezonom játékosként, mert közben született egy gyerekem, és nem emlékeszem hogy 1 vagy 2 szezon maradt ki. De mikor nem játszottam, akkor is dolgoztam edzőként. Szóval 25 éve aktívan benne vagyok a softball életben.

baseball.hu: 1997 és 1998 után kaptad meg újra az elismerést. Második virágzásodat éled?

P. É.: Talán. De nem számítottam már erre a címre, én már kifelé megyek az aktív játékból. Idén jobban ment a dobás mint a többieknek, és ez egy dobó orientált sport, általában a dobókat díjazzák. Tavaly is egy kiváló pitcher, Gergely Enikő mögött lettem második a szavazáson, idén is két másik dobó, Reich Ida és Házi Tamara került még a dobogóra. Igaz, az első két MVP címemet még catcherként kaptam.

25529932_1721462254542607_1559877976_n10baseball.hu: Idén végre újra felért a csúcsra az Astros, hosszú idő után megint bajnokok lettetek. Ez volt az elvárás a szezon elején?

P. É.: Két éve harmadikok voltunk, tavaly kemény küzdelemben maradtunk alul a Budapest Reds ellen a döntőben. Idén nyernünk kellett, nem volt más alternatíva. Persze mindig nyerni akar minden csapat. Azért megyünk fel hol hidegben, hol 40 fokban a pályára. Fontos tudni, hogy négy éve teljesen újjászerveztük az Astrost, szinte a nulláról kezdtük, és az volt a célunk Gál Sándor edzővel, hogy ezzel a csapattal bajnokságot nyerjünk. Idén beérett a munkánk gyümölcse.

baseball.hu: Az utóbbi években már softball csapatok is részt vettek nemzetközi ligában. Mi a tapasztalatod erről?

25519746_1721462151209284_1557412417_nP. É.: Ez volt a harmadik év, hogy az Euroligában magyar csapatok játszottak. Nagyon sokat tanulunk minden meccsen. Nagyon hasznosnak találom. És remélem, hogy a 2018-as szezonba újabb országok csapatai csatlakoznak a szlovákok és a horvátok mellett. Az eredményességet természetesen befolyásolja, hogy Magyarországon nincsenek olyan erős dobók, mint a környező országokban.

baseball.hu: Említetted, hogy edzősködsz is már régóta. Neked ki volt a legmeghatározóbb edződ, akire legszívesebben emlékszel?

P. É.: Minden edző más: az első edzőm Óbudán, Tóni bácsi is (Morua Antonio), Varga Tibi is a Unitednél, és most Sanyi is. Sanyival 20 éve együtt dolgozunk, sokat tanultam tőle.

baseball.hu: Nyilván figyeled a fiatalokat. Tudsz mondani pár nevet, akiket a legnagyobb tehetségeknek tartasz?

25488775_1721460804542752_1461110410_nP. É.: Persze, hiszen U22-es Európa-bajnokságra készülünk, ez lesz a legfontosabb softball program 2018-ban. Sok nevet tudnék sorolni: például Házi Tamarát az Érdből, Flachner Zoét a Redsből, aki még mindig túl fiatal ahhoz, hogy játszhasson a válogatottban, és persze, hogy az Astros se maradjon ki, Bodnár Kamillát.

baseball.hu: Mit gondolsz, mi a legfontosabb, amiben előre kell lépniük, hogy erős csapatunk legyen az EB-n?

P. É.: Ahogy mondtam, ez egy dobó-orientált sport. Ezen a pozíción kell még a magyar csapatoknak sokat fejlődni. Szükség lenne egy olyan dobóedzőre Magyarországon, aki azokkal a játékosokkal is tud foglalkozni, akiknek az egyesületében kevesebb a lehetőség a tanulásra.

baseball.hu: Téged meddig látunk még a pályán?

P. É.: Ha nem is a dobókörben, de az egyes bázis mellet coachként hosszútávra tervezek.

baseball.hu: Sok sikert kívánunk hozzá!

P. É.: Köszönöm!

Az Év Játékosai 2017


2017 December 17, Sunday  | Szóljon hozzá valaki!

A MOBSSZ évzáró közgyűlésén vehették át jutalmukat a 2017-es év játékosai.

A címet idén is a csapatok szavazai alapján ítélte oda a szövetség.

A kategóriák győztesei:

 

Baseball felnőtt: Erdélyi Dániel (Budapest Reds)

_DSC3536

 

 

Softball felnőtt: Papacsek Éva (Hungarian Astros)

MVP_papacsek

 

 

Baseball Major (U12): Morua Martin (Óbuda Legionnaires)

MVP_Morua

 

 

Baseball Senior/Big League (U20): Vitáris Ádám (Jászberény Stinky Sox)

MVP_Vitaris

 

Gratulálunk a legjobbaknak! Hamarosan egy rövid interjút is olvashattok velük.

 

MOBSSz közgyűlés 2017. december 2-án


2017 November 10, Friday  | Szóljon hozzá valaki!

A MOBSSZ közgyűlést tart 2017. december 2-án.

Közgyűlés meghívó 20171202

 

 

Elnökségi ülés – 2017 november


 | Szóljon hozzá valaki!

Az elnökség az ülésen a következő témákat tárgyalta meg:

 • Megállapította a 2017. évi bajnokságok és kupák végeredményeit és döntött az év játékosa, év bírója választás lebonyolításáról. Ezek a decemberi közgyűlésen kerünek kihírdetésre.
 • Jóváhagyta a 2017. december 2-i közgyűlés napirendjét. Az új elnökségi és fegyelmi bizottsági tagra a jelölő bizottságot vezető főtitkárnál tehetnek javaslatot a tagok.
 • Ligavezető posztra kevesen jelentkeztek, így további jelentkezéseket várunk!
 • Szövetségi kapitányok kerültek kinevezésre: BB U12 – Morua Roberto, Softball(U22 és felnőtt) – Gál Sándor, BB U10 – Fekete Balázs, Lacrosse – Balogh József. U15 szövetségi kapitányi pozicióról még nem született döntés. További szövetségi kapitányok jelentkezését várjuk a nyitott poziciókra (pl. felnőtt baseball).
 • Új ügyrend került jóváhagyásra.
 • A 2018-as szakmai és penzügyi terv jóváhagyásra került.
 • A téli teremtornák versenykiírását emailben fogjuk jóváhagyni és a csapatok számára kihirdetni.
 • Az Óbuda és Nagykanizsa büntetése csökkentve lett és javaslat készül, hogy jövőben double header mérkőzéseknél ne legyen dupla büntetés.

Ligavezetők és szövetségi kapitányok


2017 October 4, Wednesday  | Szóljon hozzá valaki!

Ligavezetők jelentkezését várjuk:

BB1, BB2, BBA, BBK, SB1, SB2, SBK – feladat: a versenykiírásban rözített baseball és softball bajnokságok versenykiírásainak véglegesítése, a lebonyolítás véglegesítése (interliga/euroliga egyeztetéssel) és a 2018.évi bajnoki mérkőzések kitűzése, modosítása, eredméynek megállítása, ligavezetői döntések meghoztala és a bajnokságok végeredményének megállapítása (egy vagy több bajnokságra is lehet jelentkezni)

Szövetségi kapitányi posztra is várunk jelentkezőket:

UP12, UP15 – korosztályos baseball válogatottak felkészítése, a válogató kupa lebonyolítása(UK12 és UK15) és a CEB tornán a válogatott vezetése (U12 Óbuda és U15 Horvátország – külön egy korosztályra is lehet jelentkezni)

LL – korosztályos baseball LL válogatottak felkészítése és a Kutnoi tornán a csapat vezetése, valamint a LL korosztályos bajnokság ligavezetői feladatainak ellátása

BB – Felnőtt baseball válogatott felkészítése a Duna  Kupára(Ausztria) és az “C” Európa Bajnokságra(helyszín még kérdéses)

SB – U22-es és felnőtt softball válogatott felkészítése a Duna Kupára(Ausztria) és az Európa bajnokságra(Trnava).

Jelentkezni a főtitkárnál lehet 2017. november 3.-ig!

Óbudán lesz a 2018-as U12-es Európa Bajnokság


 | Szóljon hozzá valaki!

Az Európai Baseball Szövetség döntése szerint Óbuda adhat otthont a 2018-as U12 Európa Bajnokságnak. A mérkőzések a tervek szerint 2018. július 2.-a és 8.-a között lesznek az Óbudai Baseball Arénában.

HUN_U12_2018_awarding

Elnökségi ülés – 2017 október


2017 October 3, Tuesday  | Szóljon hozzá valaki!

Az elnökség az ülésen a következő témákat tárgyalta:

 • Jóváhagyásra került a  2018. évi versenykiírás (itt lehet letölteni).
 • Módosításra került a versenyszabályzat (időjárás miatti elmaradások kezelése).
 • A szabályzatok betartására lett figyelmeztetve több egyesület (átigazolások és nemzetközi versenyek bejelentésének elmulasztása miatt).
 • Baseball NB2 rájátszás lebonyolítása engedélyezve lett a ligavezetőnek.
 • Évzáró közgyűlés időpontja kitűzésre került (2017. december 2.-a 10 óra).
 • A jövő évi tisztújítás szabályai jóváhagyásra kerültek és a Jelölő Bizottság vezetésére a főtitkár lett felkérve.
 • A 2018-as U12-es Európa Bajnokság TC koordinátori feladataira Birinyi Péter került kijelölésre
 • Új tagok felvétele jóváhagyásra került:
  • Gelsei “Hét Ördög” DSE
  • Origo SE
  • Blax LE

Részletes jegyzőkönyvet majd a főtitkár teszi közzé.

 

Ismét a közép -európai interliga A csoportjában a Reds felnőtt baseball csapata


2017 September 18, Monday  | Szóljon hozzá valaki!

Kis Interliga történelem

Az interliga 1998-ban kezdődött és azóta folyamatosan részt vesz benne a Reds, 2013-ig a Szentendre Sleepwalkers révén.

Simonyi Dénes

Simonyi Dénes

A bajnokságot a legjobb horvát, szlovén, szlovák, szerb és magyar csapatok alkotják. A cél, hogy a hazai verseny hiányában (horvátok kivételével mindenütt csak 1-2 csapat játszik igazán komoly baseballt) a szomszédos országok legjobbjai heti szinten komoly mérkőzéseket tudjanak egymással játszani. A Redsnek ez a negyedik interliga szezonja , de a csapatban szereplő játékosok nagy része már 1998 óta részt vesz az Interliga küzdelmekben (Szentendre Sleepwalkers képviseletében), azaz jövőre többen már a 20. Interliga szezonjukat ünnepelhetik, és ez alatt a Sleepwalkers egyszer győzött, egyszer volt második és harmadik.

2015-ben indult el, az Apollo Bratislava vezetésével, egy folyamat, hogy a komoly mérkőzések komolyabb kereteket kapjanak. Ennek eredményeképpen felállítottak egy erősorrendet, egy 6 csapatos elit A csoporttal és egy 8 csapatos B csoporttal, ahonnan minden évben két gárda kapja meg a lehetőséget, hogy a feljutásért játsszon. A bajnokság egységes statisztikai hátteret kapott, minden meccsről rengeteg aktuális információt lehet kapni a http://eurointerleaguebaseball.com honlapon.

A Reds-Sleepwalkers a megújult interliga első évében (2015) a B csoportban, és rögtön megmutatta, hogy eggyel magasabb szinten is helyt tudna állni. Ennek megfelelően feljutott az A csoportba az osztályozón a Trnava Angelst kétszer legyőzve, miután az alapszakaszban a 2. helyen végzett.

2016-ban az A csoportban a legjobb 4 közé kerülés volt a cél. Ez majdnem összejött, ha a három, egy ponttal elvesztett meccsből csak egyet nyertek volna, akkor a legjobb négybe jutnak. Nem így történt, ötödikek lettek, ráadásul az osztályozó meccseken Belgrádban két vereséget szenvedtek, így visszacsúsztak a B csoportba.

2017 szezon összefoglaló

A B csoportban idén 7 csapat indult, miután az Óbuda Warriors és az Érd Aeros lemondott a részvételről, a Novi Sad viszont új csapatként csatlakozott. A horvátoktól a Varazdin, a Zágráb és a Medvenica, a szerb Novi Sad, a szlovén Ljubjana Jezica és a Jánossomorja Rascals volt az ellenfél.

2017-re elhagyta a csapatot a játékos -edző, év játékosának választott kanadai Samuel Siddall, a két idényt nálunk töltő ausztrál közönség kedvenc Zane Tomaszek, a Sleepwalkersben felnőtt, outfield-egyes base Kondás Márk és az egyre inkább a csapatba épülő, 2 évet Budapesten tanuló Phil Herzog.

A csapatvezetés mindent megtett a távozók pótlására, így megállapodtak Braden Leevel, aki dobóként és edzőként segíti a csapatot, a Finnországból visszatérő volt Óbuda játékos, Munkácsi Gábor is a Redset választotta, és ezen felül leigazolták Carlos Rubiot, aki egy nemzetközi cég munkatársaként került Mexikóból Budapestre. Az idény első felében csatlakozott hozzájuk Gornik Péter is, aki félig magyar és egy évet Pesten tanult. Ő 16 éves kora ellenére a felnőtt csapat teljes értékű tagja lett, sajnos júniusban vissza kellett mennie New Yorkba, de a válogatottba szeretne majd visszatérni.

Az alapszakaszban egyedül a nagyon sokat javuló Zagráb ellen nem sikerült győzni, és a varazdini vereségen felül a zágrábon kívül minden mérkőzésünket megnyerték. A 9-3-as mutatónak köszönhetően az A csoport 5. helyezettje, a Beograd 96 csapata várta A Redset az osztályozón, hogy 1 év után visszajussanak az A csoportba.

Osztályozó hétvége

A szeptember első hétvégéjén sorra kerülő Belgrád elleni párharc két nyert mérkőzésig tartott. Ha két meccs után 1-1 az állás, akkor jöhet rögtön a mindent eldöntő harmadik mérkőzés.

A Belgrád felemásan szerepelt az A csoportban, voltak nagyon szép győzelmei, például a későbbi bajnok Split ellen Splitben, de összeségében gyengébbnek bizonyult, mint várták, elsősorban annak köszönhetően, hogy a legjobb fiatal dobója, hirtelen visszavonult.

Ettől függetlenül kemény lehetett számítani, mivel igazoltak egy bal kezes venezuelai dobót, akit 80-85 mérföldes egyenesek mellett egy nagyon jó csavart és egy még jobb change up dobást használ.

A Reds részéről a dobó-edző Braden Lee egész nyáron erre a mérkőzésre készült, így nagy dobó csatára lehetett készülni.

A mérkőzés tökéletesen megfelelt az előzetes várakozásoknak. Braden magasan a legjobb meccsét hozta az idényben. Mindössze 2 base hitet kapott, még az sem zavarta meg, hogy az infield borzalmas napot fogott ki és összesen 6 errort hozott  össze, amelyekből csak 1 pont született. Minden nehéz szituációban jött egy nagy strike out, nem volt ellenszere a belgrádiaknak. Összesen 9 strike outot dobott és csere nélkül lehozta a meccset (complete game)

Braden Lee

Braden Lee

Támadásban is jobb volt a Reds, mint a belgrádiak. Hiába dobott 80-85 mérföldes gyors labdákat Garcia, a dobásait sikerült elütni (elsősorban Simonyi (3 ütés 4 felállásból), Braden és Rubio volt elemében), vagy türelmesen kivárni a sétát. Ezen a napon még az sem tudott a győzelem útjába állni, hogy sikerült 3 embert elveszteni a baseken, ebből kétszer buta futó hibákból. Bradent rögtön az első felállásánál megdobták a bal alkarján, ami után végig remegő kézzel, de végigjátszotta a meccset, szerencsére nem a dobó keze sérült.

A végeredmény 3-1.

A vasárnapi második meccs megrendezése csak az égiek pillanatnyi jókedvének és a Reds heroikus pályamunkájának köszönhetően sikerült megrendezni. Tudták, hogy a feszített menetrendbe nehezen lehetett volna máskor lejátszani a mérkőzést, így mindent megtettek, hogy játékra alkalmas legyen a pálya. A hazai összeállítás nem változott nagyot az előző naphoz képest, a nem annyira erős short stop játék után Simonyi a catcher posztra került, míg Rubio hármason, Erdélyi Dániel pedig a dobó pozíción kezdett.

Mivel a belgrádiak is egy kevésbé gyors dobóval készültek, ezért több ütésre lehetett számítani, mint előző nap. És nem kellett csalódnia a rossz idő dacára kilátogató több fős tömegnek.

Összesen 13 base hitet ütött a Reds, kiemelkedett Földessy Miklós (4 ütés, 4 próbálkozásból), Rubio, aki magabiztosan ütötte a duplákat, Szakács, aki nagyon szép line driveok után általában a baseken veszett oda.

Földessy Miklós

Földessy Miklós

A nagyon vizes pálya ellenére a védekezés sokkal jobb volt, mint előző nap, Földessy, Munkácsi az outfielden mutatott be szép kapásokat, míg az infielden Rubio és Lisztes Alex is megbízhatóan csinálta az outokat. Erdélyi Dániel pedig a váll fájdalmai ellenére heorikusan dobott. 8 inningen keresztül 3 ponton tartotta az ellenfélt. A 9. inningben a ritkán dobó Simonyi váltotta, aki kicsit bizonytalanabbul kezdett, a 8-3-as előny 8-5-re olvadt, de aztán egy nagyon szép strike out-tag out dupla játék, Tóth András vezérletével lehűtötte az éledező délszláv reményeket.

Erdélyi Dániel

Erdélyi Dániel

Egy nagyon színvonalas meccs végén 8-5re nyert a Reds (Sleepwalkers) és így megszerezte a jogot, hogy 2018-ban a legjobbak ellen küzdjön.

A tervek szerint csak erősödni fognak és a meglévő emberek is jobbak lesznek egy jó téli felkészülés után.

Hátra van még a bajnoki play-off, ahol ismét a döntőben játszhat a Budapest Reds, a Jánossomorja Rascals csapatával. Első mérkőzés szeptember 30-án.

Ott találkozunk.

Budapest Reds

Budapest Reds

Újraindul az OKJ-s edzőképzés


2017 September 17, Sunday  | Szóljon hozzá valaki!

A hivatal visszajelzése alapján a MOBSSZ beadott kérelmének megfelelően újraindul az OKJ-s baseball és softball edzőképzés. A mivel az utlsó pillanatban került be a két sportág a listába, í­gy idén csak pótljelentkezéssel lehet jelentkezni.

sportedzo2017jellap

sportedző2017tajek-bővített

További információ a Testnevelési Egyetem oldalán:  http://tf.hu/kepzeseink/okj

Valid XHTML 1.0 Transitional facebook logo