[:hu]

Baseball és softball története

Baseball története

Nehéz nyomon követni a baseball eredetét a különféle ütős labdajátékok között. Ugyanakkor többnyire egyetértenek a szakértők, hogy a modern baseball a roundershez és a kriketthez hasonló korábbi brit és ír labdajátékokon alapuló amerikai találmány. A sportot ismereteink szerint legkorábban egy 1744-ben megjelent brit publikációban említik, melynek szerzője John Newbery, címe pedig „A Little Pretty Pocket Book” (Egy aranyos kis zsebkönyv). Egy „base-ball”-t játszó fiúkat ábrázoló fametszet található benne (hasonlóságokat mutat a modern játék felállásával, ugyanakkor számottevően különbözik tőle), valamint a sport rímekbe foglalt leírása.

Az Egyesült Államokban 1871-ben megalakult Nemzeti Szövetség (National Association) lett a világon az első professzionális baseball liga.

Softball története

A softball nagyon hasonlít a baseballhoz, de kisebb pályán és nagyobb labdával. 1887-ben Chicagóban találták fel, még mint fedettpályás terem-sport. A softball a basbeallal együtt mutatkozott be a 1996-os Nyári Olimpiai Játékokon Athénben.

A softballnak több variánsa van:

fastpitch softball – gyors dobódobások, 9 fős csapatok, lopás és bunt megengedett

slowpitch softball – lassú dobódobás, 10 fős(vagy nagyobb) csapatok

női, férfi és koedukált variációk.

Baseball/softball a világban

A baseball az amerikai kontinens és Kelet-Ázsia országaiban népszerű. Japánban, a Dominikai Köztársaságban, Kubában, Panamában, Dél-Koreában és egyéb országokban is ez a legnépszerűbb sport. Az Egyesült Államokban a baseballt egyenesen nemzeti sportnak kiáltották ki – a Major League Baseball (MLB) meccseinek látogatottsága nagyobb, mint az összes többi sportágé együttesen.

A softball elsősorban Japánban, Új-Zélandon, Ausztráliában és az Egyesült Államokban népszerű. Európában Olaszországban, Hollandiában és Csehországban is nagy népszerűségnek örvend ez a sport.

Baseball és softball Magyarországon

1991. október 23-án játszották le Magyarországon az első hivatalos mérkőzést, amelyen a Győr Dark Horses a Nagykanizsa Ants csapatát fogadta.

1992. június 26-a a következő jelentős időpont a sportág hazai történetében. Ezen a napon alakult meg a MOBSz, azaz a Magyar Országos Baseball Szövetség. Alapító csapatok: Budapest Islanders Baseball Club, Győr Dark Horses, Magyar Baseball Club, Nagykanizsa Ants Baseball Club, Siófok Denewares Sport Club.

Az első softball tornát Sopronban rendezték 1994-ben és 1999-ben a Szövetség neve Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség-re (MOBSSz) változott.

 

[A /]

[:]