‘Válogatott’ címkével ellátott bejegyzések

Lezajlott a tisztújítás, új elnök a szövetség és a liga élén

14:02

Múlt szombaton (11.29.) lezajlott a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség (MOBSSz) éves közgyűlése és évzárója. Az összegyűlt tagság Makai Bencét választotta a szövetség elnökének. Az elnök mellett új ligaelnököt is választottak Gyimes Magdolna személyében, valamint a megüresedett elnökségi posztra Szabó Alexet szavazták meg.

140202-kozgyules

Az évzáró rendezvényen a résztvevők értékelték az idei eredményeket, valamint díjazták a bajnokságok és kupák helyezettjeit, illetve a legjobb teljesítményt nyújtó játékosokat és játékvezetőket.

(tovább…)

Visszalépés miatt változott az U18 Eb-selejtező csoportbeosztása

08:36

Az Ukrajnában kialakult feszült állapotok miatt az Ukrán Baseball Szövetség visszaléptette csapatát az idei U18-as Eb-selejtezőről. Az ukránok a mi csoportunkban szerepeltek volna, így a B-csoportból Nagy-Britannia válogatottja került a helyükre. Így majd a két csoportban 4-4 csapat küzd a továbbjutásért, a torna viszont két nappal rövidebb lett a visszalépés miatt. A teljes válogatott program bejegyzését frissítettük ezzel az információval.

Nyílt edzésnapok és válogatott összetartás

06:54

Az Amerikai Iskola tornatermét sajnos idén nem kaptuk meg, de így is egy rövidebb szövetésgi képzést és edzéslehetőséget kínálunk a holtszezonban edzőknek és játékosoknak. A válogatott szövetségi kapitánya Justin Prinstein jelenleg Európában tartózkodik és eljön Budapestre is, hogy képzést tartson minden hazai edzőnek és játékosnak és hogy a U18 és felnőtt válogatott kerettagokkal találkozzon.

A program a következőképpen alakul:
03.03. hétfő: ütőedzés 17:00-21:00
03.04. kedd: U18 és felnőtt válogatott összetartás 17:00-21:00
03.05. szerda: dobóedzés 17:00-21:00

A részvétel mindenki számára ingyenes.

Az edzések helyszíne a Fóti úti edzőterem lesz.

További információkért keresd edződet, csapatvezetődet.

Válogatott csapataink CEB tornái 2014-ben

20:57

A CEB kongresszuson közzétették az idei Európa-bajnokságok és selejtezők csoportbeosztásait.

Az átalakított versenyrendszer miatt felnőtt válogatottunk számára 3 év szünet után jött el az újabb lehetőség, hogy Európa-bajnoki tornára nevezzen. Az új rendszerben idén a C-csoportban küzd a feljutásért a csapat. Mivel nyolc ország válogatottja nevezett a tornára, így két csoportba sorsolták a résztvevőket és a két csoportelső lép tovább a jövő évi B-csoportos selejtezőbe. Mindkét csoport mérkőzései ugyanazon a helyszínen fognak zajlani. A mi csoportunkban két ismerős csapat is van: Írország, akik tavaly estek ki a B-csoportból és akikkel legutóbb épp Barcelonában találkoztunk és Románia, akik ellen 2008-ben léptünk pályára Eb-selejtezőn. A negyedik csoportellenfelünk  Norvégia lesz.

C-csoportos Európa-bajnoki selejtezőceb_logo_2009
helyszín: Ljubljana/Szlovénia
időpont: 2014.07.29. – 08.02.

A-csoport
Írország
Románia
MAGYARORSZÁG
Norvégia

B-csoport
Szlovénia
Finnország
Izrael
Lettország

Az U18 válogatott is CEB rendezvényen indul idén. A torna Horvátországban lesz, szintén két csoportban zajlanak a küzdelmek.
Frissítés 03.16.: Ukrajna visszalépése miatt Nagy-Britannia válogatottját az B-csoportból átsorolta az A-csoportba a CEB szervezőbizottsága és a torna is rövidebb lett 2 nappal.

Európa-bajnoki selejtező – U18
helszín: Horvátország
időpont: 2014.07.15-19

A-csoport
Nagy-Britannia
Horvátország
Litvánia
MAGYARORSZÁG

B-csoport
Lengyelország
Svájc
Fehéroroszország
Szlovákia

Végül, de nem utolsósorban U15 válogatottunk szintén Eb-selejtezőn szerepel majd júliusban Pozsonyban.

Európa-bajnoki selejtező – U15
helyszín: Pozsony, Szlovákia
időpont: 2014.07.22-26.

A-csoport
Szlovákia
Lengyelország
Svájc
MAGYARORSZÁG

B-csoport
Szlovénia
Ausztria
Szerbia
Franciaország

Nagy-Britannia

U14 beszámoló: A horvátok kipipálva, jöhetnek Európa legjobbjai

12:49

Sikeres főpróbát tartott a magyar junior baseball baseball válogatott Karlovacban, ahol előbb 10:8-ra, majd az időjárás miatt öt inninges, rövidített találkozón 7:0-ra legyőzte a horvát kadett válogatottat.

A 12-14 évesekből álló nemzeti csapat július 2-től Lengyelországban kerül szembe a kontinens krémjével a kutnoi Little League tornán. A torna előtti horvátországi túra remek lehetőséget adott Terry Lingenhoel szövetségi kapitánynak, hogy egy négy napos edzőtábort követően élesben is kipróbálhassa 12 hadra fogható játékosát, különös figyelmet fordítva a dobókra, a Little League tornán ugyanis szigorúan fogják figyelni a dobásszámokat és a pihenőnapokat (20 dobásonként +1 kötelező pihenőnap), amit dobók terén nem túl bő hazai választék miatt nem lesz egyszerű kisujjból végigtaktikázni.

Az első karlovaci összecsapáson az Óbuda Gladiators játékosa, Takács Bence kezdett a dombon. Három inninget követően túljutott 50 dobáson (2 pihenőnap), pár biztos ütésnek és a külső védőink bizonytalansága miatt 5-3-as horvát előnnyel adta át a helyét a debreceni Garamvölgyi Tibornak. A hátrány hatására a mieink nem kezdtek el kapkodni, jól felépített, hosszú ütéshez állásokból, ragadozó üzemmódban lesték az ellenfél gyenge pontjait. Hiába állított be a folytatásra az előny tudatában a házigazda is gyorsabb dobót, az ezzel egy időben érkező elkapó csere megpecsételte a sorsukat. A folyamatos bunt kísérletek és néhány vad dobás teljesen szétzilálta a horvátokat, az utolsó játékrészben már 10-8-as előnyt kellett megtartani a magyar csapatnak.

Tanner Johnsonnak köszönhetően ez össze is jött, úgy tűnik, hogy a MAFC kisembere lesz a válogatott kulcsembere a kontinenstornán.

MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 10-8
HUN: Tan. Johnson (2B, P), Szabó I. (3B), Kibédi-Varga (SS), Lakó (1B), Rácz V. (C, CF), Kajtár G. (CF, Erős M. CF, C), Takács B. (P, Garamvölgyi P), Hagymási (LF,P,2B), Fórizs (RF)

A vasárnap begyűjtött mentést követően a kapitány Johnsonnal kezdte a hétfő reggeli második mérkőzést, mivel ő 12 dobásból teljesítette feladatát előző délután. A támadósor rengeteget segített neki, hét magyar pont volt a hála a részéről szállított négy könnyednek tűnő, kapott pont nélküli inningnek.

Élmény volt nézni a magyar csapat támadásait, az első naphoz képest sokkal erősebb balos dobó ellen is ment a szekér, szétloptuk a horvátokat, akiket csak egy kiadós eső mentett meg egy súlyos vereségtől.

MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 7-0
HUN: Hagymási (LF; Hermann LF), Tan. Johnson (P; Fórizs P), Szabó I. (2B), Lakó (1B), Rácz (3B), Takács B. (RF), Erős M. (C), Kibédi-Varga (SS), Kajtár (CF)

Csodáltuk volna tovább fiataljaink játékát, meg is lett volna erre az esély, a tervek szerint három meccses szériát játszott volna egymással a két oldal, de az időjárás közbeszólt. a teljesen felázott pálya miatt lefújták a folytatást.

Baseball válogatott programok U21/U18 és felnőtt

07:21

A CEB tervek között szerepelt egy nem hivatalos torna az új beosztás szerinti C csoportos csapatoknak, ám erre végül úgy tűnik mégsem kerül sor. Ennek tudatában az idősebb utánpótlás korosztályok és a felnőtt válogatott programja az alábbiak szerint alakul:

2013.07.06-11. U21/U18 edzőtábor Érd (+ felnőtt válogatottak kerettagoknak is nyitott)
2013.07.27 vagy 28. minitorna Pozsony U21/felnőtt
2013.08.20-22. U18 edzőtábor Érd
2013.08.23-25. U18 torna Belgrád
2013. ősz. Duna Kupa U21/felnőtt

A programokra történő jelentkezéssel kapcsolatos részletes információkat a klubvezetők és edzők mai kézhez kapják, a további tájékoztatásért elsősorban hozzájuk kell fordulni, de természetesen Radácsi András főtitkár is kereshető kérdésekkel e-mail-en vagy telefonon.

Elúszott a Duna Kupa, ismét a szlovákok ünnepelhettek

17:36

dunaSzlovákia címvédőként hozta, pár órával később pedig már vitte is vissza a softball Duna kupát a határon túlra. Északi szomszédaink Érden két sima győzelemmel hódították el ismét a trófeát Ausztria és Magyarország előtt. A magyar lányoknak nem sikerült túl jól a torna, ráadásul Ausztriától megsemmisítő vereséget szenvedtek.

A lehetőségekhez képest egy elég jó magyar csapat fogadta a szokásos kupa riválisokat, igaz pont az egyik legfontosabb pozícióban, a dobóknál tűnt hiányosnak a keret. Az egész nap a nagykanizsai Tóthmárton Vera nyakába szakadt, Szlovákia ellen nem is ment rosszul a dobás neki. A támadás azonban nagyon döcögősen haladt, az első olyan ütésre, ami nem egy belső védő kesztyűjébe csorgott egészen a harmadik inningig kellett várni, Szántó Ágnes jobb külsőnek küldött labdája az első magyar ütést jelentette. Papacsek Éva a hatodikban egy duplával, Balog Zsuzsa a hetedikben egy szép hosszú hittel kezdte a játékrészt, megvoltak a lehetőségek egy-egy nagy támadáshoz, a következő ütők azonban képtelenek voltak túljuttatni a csapatot a holtponton. A szlovákok szorgalmasan gyűjtögették a pontokat, mindig csak 1-2 futót juttattak körbe, de ma ez is elég volt. Rengeteget köszönhettek védekezésben dobójuknak, Katarina Pitelovának (2H, 0R) és egyes védőjüknek, Miroslava Mihalovának, támadásban pedig Sarah Biharjovának (3H, 1RBI). A magyar oldalon Papacsek Éva (2H) és Szántó Ágnes (1H, 1R) emelkedett ki az együttesből.

Magyarország-Szlovákia 1-6
HUN: Gyimes (SS), Balassa (2B), Váradi (DP), Papacsek (1B), Poprádi (C), Radics (3B), Tóth E. (RF), Szántó (CF), Balog (LF), Tóthmárton (P)

Szlovákia félgőzzel játszva is legyőzte a „gyerekcsapattal” érkező Ausztriát, így okkal reménykedhettünk, hogy legalább a második hely meglesz a lányoknak.

Szlovákia-Ausztria 9-4

valogatottSajnos nem így történt. Nincs mit szépíteni, a sógorok nagyon elverték a magyarokat. Váradi Szilvia és Papacsek gyönyörű duplával indított, egy négy pontos első akció után semmi sem utalt arra, hogy három inning után véget ér a találkozó. Gál Sándor szövetségi kapitány kezdőbe nevezte a fiatalokat, akik nem tudták elviselni a rájuk nehezedő nyomást, rettentően sok hiba csúszott a játékba, az első védekezést nyolc errorral sikerült csak lehozni, ami láthatóan meg is viselte a rutintalan játékosokat. Fordítottak is az osztrákok, 4-0-s előnyből már az első játékrészben 11-4-es hátrány lett. Ez a harmadik inningben vészesen nőtt is tovább, pedig egyáltalán nem mutatott az ellenfél semmi extrát. Tóthmárton már nem tudta kontrolálni dobásait, a csere pedig nem javított a helyzeten, így alig egy óra játék után kialakult a leléptetéshez szükséges 15 pontos különbség. Hiába került fel az első sor a folytatásra már nem volt lehetőségük kimenteni a süllyedő hajót.

Óriási pofon ez, főleg hazai pályán, de talán még éppen időben érkezett a riasztás az egy hónap múlva kezdődő Európa-bajnokság előtt.

Magyarország-Ausztria 5-20
HUN: Nagy A. (CF, Szántó CF), Dunai (SS, Gyimes SS), Váradi (3B, P), Papacsek (1B), Poprádi (C), Radics (DP, P, 3B), Kubinsky (LF, Balog LF), Füredi-Back (RF, Tóth E. RF), Zajdó (2B, Balassa 2B)

Mindenféleképpen érdemes megemlíteni, hogy Érd fantasztikus házigazdája volt a tornának. A softball pálya (bizony, már ilyen is van Magyarországon) hibátlan állapotban fogadta a válogatottakat. A kiszolgálásra a mosolygós önkénteseknek köszönhetően egy rossz szavunk nem lehet, kényelmes székekben, a fák árnyékában, szinte VIP helyről pedig élmény volt végignézni a közvetítéssel tarkított viadalt, ami a rendelkezésre álló ülőhelyeket elnézve telt házat hozott. Érd egyértelműen ötöst kapott tőlünk!

Pünkösd hétvégi válogatott programok

11:04

Bajnoki fordulókban sem volt hiány szombaton, de ez a hétvége elsősorban a válogatott programokra lett kihegyezve.

A júliusi prágai Eb-re készülő softball válogatott felkészülési programjában a Duna Kupa kerül sorra vasárnap. Az osztrák, szlovák, magyar válogatottak részvételével évente megrendezésre kerülő tornának idén Magyarország ad otthont, a pár hete elkészült érdi softball pálya első nemzetközi eseményével vizsgázik a mai napon.

A Duna Kupa programja:
11:00-13:00 MAGYARORSZÁG-Szlovákia
14:00-16:00 Szlovákia-Ausztria
16:00-18:00 Ausztria-MAGYARORSZÁG

Reméljük minél többen fogtok a helyszínen szurkolni a lányoknak!

Az utánpótlás baseball válogatottak is idei első házon belüli megmérettetésük előtt állnak. A próbajáték alapján válogatják ki a csapatok vezetői az edzőtáborokra a bővebb keretet. Vasárnap Szentendrén Duncan Johnson (MAFC) irányítása alatt a Senior korcsoport kezdi a sort, majd hétfőn szintán Szentendrén Bánkuti Mihály (Debrecen) válogatja ki a Major korosztály legjobbjait és ezzel párhuzamosan a Junior korcsoport Terry Lingenhoel (Érd) kezei alatt kezdi a munkát az érdi pályán.

Ne feledjétek, fut egy rajongói szavazás a 2020-as olimpia kapcsán az Inside the games weboldalán, ITT voksolhattok naponta egyszer, hogy szerintetek melyik sportágat kellene felvenni a programra.

 

Utánpótlás válogatott programok 2013

13:51

LLJ Kutno 2012A MOBSSz elnöksége március 25-ei ülésén döntött az idei utánpótlás válogatott programok támogatásáról illetve a szövetési kapitányok személyéről. A tavalyi évhez hasonlóan ismét három korosztályban működik majd az utánpótlás válogatott program, Senior (15-16*), Junior (13-14*) és Major (12 és alatti*). A T-ball (9 év alatti) korosztályban továbbra sincs kellő létszámú csapat illetve anyagi és emberi erőforrás a program elindításához.
*megj: az életkorok a LL életkori beosztás szerint értendők, ahol az évforduló nem jan-01 hanem máj-01-re esik

Az állami támogatás tavalyi 50%-os csökkentése következtében sajnálatos módon nem tartható a tavalyi évhez hasonló alacsony szinten a játékoshozzájárulások összege és a program finanszírózhatóságához mindenképpen további külső támogatók bevonása szükséges, mely elsődleges feladat lesz a következő hónapokban. Ezzel kapcsolatos részletese tájékoztatót hamarosan kiküldjük a klubvezetőknek.

Ahogy eddig is a válogatott program célja a játékosok felkészítés, fejlesztése mellett a hazai edzők képzése is, így idén is várjuk a kezdő edzők vagy a későbbiekben edzői pályát fontolgató játékosok jelentkezését segédedzői feladatokra. A segédedzők a szövetségi kapitányok irányítása alatt dolgoznak a válogatókon és az edzőtáborokban valamint közülük kerülnek ki az utazó csapatot kísérő edzők is. Akit érdekel a lehetőség jelentkezzen email-en Terry Lingenhoel utánpótlás koordinátornál. A jelentkezésnél adjátok meg, hogy melyik korcsoporttal kívántok elsősorban dolgozni illetve mely eseményeken tudtok részt venni (táborok esetén lehet jönni 1-2 napra is természetesen).

A jobb kommunikáció és a szövetségi kapitányok tehermentesítése miatt idén is keresünk csapatmendzsereket. Erre a szerepkörre elsősorban szülők vagy sportmenedzseri tanulmányokat végző diákok jelentkezését várjuk, a diákoknak igény esetén gyakorlati igazolást is tudunk adni az elvégzett munka után. De természetesen más érdeklődőt sem fogunk visszautasítani. A csapatmenedzser feladatai a szövetségi honlaphoz anyagok készítése a különböző eseményekről, eredmények, utazó keretek közlése, fotó- és lehetőségekhez mérten videódokumentáció, kapcsolattartás a játékosokkal, szülőkkel és a MOBSSz főtitkárral, találkozók, utazások szervezése, csapatdokumentációk előkészítése és átadása a szövetség illetve a szövetésgi kapitány felé. A munkakör betöltése önkéntes szerződéssel történik, és igény esetén költségtérítés a szerződés megkötése előtt megbeszélés tárgyát képzi. Lehetőség van részfeladatokat vállalására is, akit érdekel ez a munka jelentkezzen Radácsi András főtitkárnál az info@baseball.hu címen.

A tovább-ra kattintva olvasható a részletes program dátumokkal. A próbajátékra történő jelentkezéssel kapcsolatos információkat e hét vasárnapig a klubvezetők és edzők kézhez kapják, a további tájékoztatásért elsősorban hozzájuk kell fordulni, de természetesen mind Terry Lingenhoel mind Radácsi András kereshető kérdésekkel e-mail-en vagy telefonon. (tovább…)

Válogatott meccs szerdán Szentendrén

12:10

A magyar válogatott idei utolsó meccsét játssza szerdán Szentendrén, az Izbégi Baseball Pályán 18:00 órai kezdettel.

Az ellenfél az University of Wisconsin Whitewater, NCAA DIII-as főiskolai csapat.
Az amerikai csapat edzője John D. Vodenlich, aki idén februárban edzőképzést tartott Budapesten.

Mindenkit szeretettel várunk!

A pálya címe: 2000 Szentendre, Szentlászlói út 158.

Valid XHTML 1.0 Transitional facebook logo