[:hu]

Szabályok

Szabályok röviden

A baseballt két kilenc fős csapat játssza, és aki több pontot szerez a kilenc játékrész(inning) alatt, az nyer ! Minden játékrészben először a vendégcsapat támad (üt), majd utána a hazai csapat.

A baseball pálya egy négyszögletes belső részből (infield) és egy körcikk szerű külső részből(outfield) áll. A belső rész közepén áll a dobó (pitcher) és a belső rész külső sarkánál van a hazai bázis (homa plate), ami mögött az elkapó(catcher) guggol. A belső rész négy sarkán vannak a bázisok: hazai bázis, egyes, kettes és hármas bázis. A védekező csapat tagjai: dobó (kis dombon áll), elkapó (ütő mögött guggol), 4 belső védő (a bázispontok közelében) és a 3 külső védő (a távolabbi részen állnak). Az ütőjátékos és a bázisokra kijutott ütőjátékosok, a támadó csapatban van.

Amikor egy csapat támad (üt), akkor ugyanazok a játékosai játszanak, akik védekezésnél (elkapásnál), csak az elkapó kesztyűket addig a kispadon hagyják.  Az ütés után az ütőjátékos megpróbál a négy bázis érintésével körbefutni és így pontot szerezni, de ha csak egy-két bázist tud haladni az is hasznos lehet. Ha az ütő kijut egy bázisra, akkor az utána jövő játékosok ütése alatt továbbhaladhat, míg körbe nem ér és így pontot szerez csapatának. Előzni és bázist kihagyni nem szabad.

Ha kiüti az ütőjátékos a pályáról a labdát a levegőben (homerun), akkor körbekocoghat és egyből pontot szerez.

Egy játékrészben addig támad(üt) egy csapat, amíg három játékosát ki nem ejti a védekező csapat.

A védekező csapat többféleképpen ejthet ki játékosokat:

  • Az ütőjátékosnak három olyan labdát dob, amit nem tud elütni (strike out)
  • Az ütőjátékos által elütött labdát a levegőben elkapja egy védő (fly out),
  • Az ütőjátékos áltat elütött labdát földet érés után az első bázisra dobja egy védő, még mielőtt az ütő odaér (ground out),
  • A pályán körbe futó játékosokat a labdával megérintik(tag out) vagy bizonyos esetekben, ha előbb dobják a labdát egy bázisra.

A labda kemény, de kicsit rugalmas, így a faütővel akár 150 méterre is el lehet ütni.

A softball labda kicsit nagyobb, mint a baseball labda és bizonyos variánsait nagyobb létszámú csapatok játszák egy kicsit kisebb pályán. Szabályai pár elemben eltérnek a baseballtól.

Részletes szabályok

Baseball szabályok magyar és angol nyelven:  MOBSSZ_Baseball_Szabályok_2018

[:]